Nieuws Actueel

ECB gooit jaarlijks 600 miljard over de balk

Lotte Grimberg 21 januari 2015

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt tot eind volgend jaar maandelijks voor ongeveer 50 miljard euro in de economie van de eurolanden te pompen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag, op basis van twee centrale bankiers die een voorstel met die strekking hebben ingezien.

De nieuwe steunmaatregel zou hoofdzakelijk bestaan uit de aankoop van staatsobligaties, waar op zijn vroegst in maart mee zou worden begonnen. Op die manier zou zo'n 1100 miljard euro in de economie worden geïnjecteerd. De ECB wilde niet reageren op het bericht.

EurolandenHet voorstel komt van het zeskoppige bestuur van de ECB, dat onder leiding staat van president Mario Draghi. Zij leggen het voor aan de rest van het beleidsbepalende comité, dat behalve uit deze bestuurders bestaat uit de centralebankpresidenten van de eurolanden. Dit comité neemt donderdag het besluit, dat er volgens de ingewijden nog behoorlijk anders uit kan komen te zien.

Duw in de rugMet de aankopen van staatsleningen bij banken wil de ECB ervoor zorgen dat er meer geld beschikbaar komt in de eurolanden. Als banken dit geld uitlenen aan bedrijven en consumenten zou de economische groei een duw in de rug kunnen krijgen, waardoor ook de inflatie weer kan toenemen. De bijzonder lage inflatie in de eurozone heeft de vrees aangewakkerd voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie.