Nieuws Actueel

ECB jaagt euro verder omhoog

Rik Nizet 8 mei 2014

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is donderdagmiddag kortstondig opgelopen tot het hoogste niveau sinds eind 2011, maar zakte vervolgens weer flink in. Beleggers reageerden op het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone niet te wijzigen en de toelichting van ECB-president Mario Draghi op dat besluit.

De waarde van de euro piekte in de middaghandel op 1,3993 dollar, tegen circa 1,3930 dollar vlak voor de publicatie van het rentebesluit. Later zakte de koers terug tot 1,3890 dollar, nadat Draghi had aangegeven dat het goed mogelijk is dat er volgende maand wel maatregelen worden genomen om de inflatie in de eurozone aan te jagen.

De ECB hield de rentetarieven in de eurozone donderdag onveranderd en kondigde ook geen andere stappen aan om de zeer lage inflatie in de eurozone aan te jagen. Dergelijke stappen zouden de euro iets minder aantrekkelijk maken voor investeerders.

ECB-president Mario Draghi gaf donderdag nogmaals aan dat de sterke euro zorgelijk is en de ECB kan aanzetten tot nieuwe maatregelen. De sterke euro maakt importen goedkoper en drukt daardoor de toch al lage inflatie. De geldontwaarding in de eurozone ligt al geruime tijd ver onder het door de ECB nagestreefde peil. Op basis van nieuwe ramingen over de toekomstige ontwikkeling van de inflatie besluit de ECB volgende maand of er nieuwe stappen nodig zijn om de prijzen in de eurolanden aan te jagen.