Nieuws Actueel

ECB-maatregel: De gevolgen voor de euro

Rik Nizet 22 januari 2015

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar zakte donderdag stevig weg. Beleggers reageerden op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB), die via de aankoop van staatsobligaties ruim 1 biljoen euro in de Europese economie wil pompen.

Antwoord: Waarom ECB staatsleningen kooptECB koopt staatsobligaties'Effect ECB even afwachten'De euro zakte tot een tussentijds dieptepunt van 1,1460 dollar. De Europese munt kwam daarmee weer op het niveau van vorige week, toen het laagste peil sinds 2003 werd bereikt. Eerder op de dag stond de euro nog op 1,1650 dollar.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, omdat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar met andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, waardoor de zeer lage inflatie weer wat kan stijgen.

De aankondigingen van ECB-president Mario Draghi zorgden ook voor een run op Europese staatsobligaties, waardoor de rentes op die leningen stevig daalden. De rente op Nederlandse leningen voor tien jaar zakte naar het bijzonder lage niveau van 0,48 procent. De vergelijkbare Duitse rente daalde naar 0,44 procent. De rente op vijfjarige obligaties van Nederland en Duitsland is al enige tijd negatief, wat aangeeft dat beleggers geld toeleggen op die leningen.

De Italiaanse en Spaanse tienjaarsrentes gingen naar 1,6 en 1,4 procent. Daarmee zijn die rentes mijlenver verwijderd van de niveaus die tijdens de dieptepunten van de schuldencrisis werden bereikt. Hun rente piekte toen op ruim 7 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.