Nieuws Actueel

ECB mag staatsobligaties opkopen

Lotte Grimberg 16 juni 2015

Ecb europa logo groot

De Europese Centrale Bank (ECB) mag staatsobligaties van eurolanden opkopen. Dat heeft het Europees Gerechtshof in Luxemburg dinsdag bekendgemaakt. Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk.

De zaak draaide om de vraag of de ECB met het zogenoemde OMT-programma buiten zijn mandaat zou zijn gegaan. De introductie van het opkoopprogramma in het najaar van 2012 leidde er destijds toe dat de financiële markten in de eurozone sterk kalmeerden en de geruchten over het uiteenvallen van de eurozone wegstierven. Het programma werd overigens nooit in de praktijk uitgevoerd.

Oorspronkelijk werden de bezwaren tegen het OMT-programma van de ECB door verschillende partijen ingediend bij het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe. Het Bundesverfassungsgericht verwees begin 2014 de klachten door naar het Europees Gerechtshof.

"Het OMT-programma overschrijdt niet de grenzen van het mandaat van de ECB en gaat niet in tegen het verbod op monetaire financiering van eurolanden'', aldus het hof in een toelichting. Van monetaire financiering wordt gesproken wanneer overheden leningen direct plaatsen bij de centrale bank.

De uitspraak van het hoogste gerechtshof van de Europese Unie geeft de ECB rugdekking bij het huidige opkoopprogramma van staatsleningen van eurolanden dat in maart is begonnen. De ECB wil daarbij maandelijks voor ongeveer 60 miljard euro aan leningen opkopen, hoofdzakelijk staatsleningen. Door schuldpapier op te kopen pompt de centrale bank extra geld in de economie. Dat moet de inflatie en groei een impuls geven.