Nieuws Actueel

ECB staat voor zware keuze

Van onze redactie 28 juni 2015

Image 5038145

De zware keus ligt op tafel door de mislukte onderhandelingen over de verlenging van het huidige steunprogramma van de eurolanden voor Griekenland. Dat loopt dinsdag af, waardoor de Griekse overheid in acute geldnood dreigt te raken. De kans dat Griekenland de komende tijd nog aan zijn verplichtingen ten opzichte van schuldeisers kan voldoen lijkt dan ook bijzonder klein.

Die situatie brengt ook de Griekse banken verder in gevaar. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland nemen Grieken massaal hun geld op bij de banken. Die uitstroom compenseren zij met noodsteun van de Griekse centrale bank, die alleen met goedkeuring van de ECB kan worden verleend.

Besluit

Die steun, zogeheten Emergency Liquidity assistance (ELA), kan volgens de regels worden verleend aan levensvatbare banken, die over voldoende onderpand beschikken. Dat onderpand komt echter in gevaar als de Griekse overheid een wanbetaler wordt, aangezien de Griekse banken steunen op garanties van hun overheid.

Het ECB-bestuur, dat bestaat uit de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden en de zes vaste bestuurders in Frankfurt, neemt naar verwachting zondag een besluit over de noodsteun. Daarbij is een tweederdemeerderheid nodig om de steun te staken of in te perken.

Onderpand

Als de steun wordt ingetrokken, dan kunnen de banken geen geld meer leveren aan hun klanten. De banken blijven dan naar verwachting in ieder geval maandag dicht, waarna de Griekse overheid noodgedwongen het kapitaalverkeer aan banden zal moeten leggen.

De ECB kan ook besluiten om de eisen voor het onderpand te verzwaren. Daarmee wordt het uiteindelijke bedrag dat kan worden verstrekt beperkt en zouden kapitaalrestricties waarschijnlijk ook onvermijdelijk worden.

Duitse weerstand

Dat geldt naar verwachting ook als het huidige plafond voor de steun ongewijzigd wordt gelaten. Er wordt de laatste dagen zoveel geld uit de Griekse pinautomaten getrokken dat de steun dan ook voldoende zou kunnen zijn.

De centrale bankiers kunnen ook besluiten de regels voor ELA op te rekken. De kans daarop lijkt echter bijzonder klein, al is het maar door de zware weerstand uit onder meer Duitsland. Volgens de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann is de steun voor de Griekse banken nu al in strijd met de Europese regels.

EPA