Nieuws Actueel

ECB stuwt Europese beurzen

Van onze redactie 19 mei 2015

Image 4933178

,,De geluiden over een aanstaande Griekse schuldendeal nemen toe, en dat zorgt in combinatie met de plannen van de ECB om het opkoopprogramma de komende weken te versnellen voor optimisme op de beurzen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,7 procent hoger op 498,28 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 756,76 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,4 tot 1,9 procent. De hoofdindex in Athene klom 2,9 procent door speculatie op een spoedig akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters.

Versnelling

Volgens ECB-bestuurder Benoît Cœuré is de centrale bank van plan in mei en juni meer staatsobligaties op te kopen voordat de liquiditeit in de markt afneemt gedurende de zomermaanden. De versnelling staat volgens de Fransman los van de recente bewegelijkheid in de markt.

In de AEX ging informatieleverancier Reed Elsevier aan kop met een winst van ruim 3 procent, na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Delta Lloyd noteerde een plus van 2,4 procent, dankzij een positief handelsbericht van de verzekeraar. Levensmiddelenconcern Unilever won 2,3 procent, ondanks de aankondiging van het vertrek van financieel topman Jean-Marc Huët.

TomTom

TomTom klom bijna 10 procent. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het navigatiebedrijf zijn overeenkomst met de Amerikaanse technologiereus Apple heeft verlengd en uitgebreid. Ballast Nedam steeg bijna 13 procent in beurswaarde. De noodlijdende bouwer kondigde aan met een aantal buitenlandse partijen te praten over een fusie of overname.

De euro stond onder druk door de uitspraken van de ECB-bestuurder en was 1,1188 dollar waard, tegen 1,1352 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 58,76 dollar. Brent werd 1,3 procent goedkoper op 65,43 dollar.