Nieuws Actueel

ECB verhoogt steun niet

Lotte Grimberg 25 juni 2015

Img 281111 117 online Bild

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken donderdagochtend niet verder verhoogd. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De ECB verhoogde de afgelopen dagen meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

KwetsbaarDe Griekse banken zijn bijzonder kwetsbaar, door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Die zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de noodsteun van hun centrale bank.

NoodsteunDe noodsteun is niet onomstreden en kan worden gestaakt als minstens twee derde van de 23 bestuurders van de ECB dat wil. De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann, die een van die bestuurders is, zei vorige maand al dat de steun volgens hem in strijd is met Europese regels. Volgens de Duitse krant Handelsblatt zijn inmiddels zes ECB-bestuurders tegen de steun.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) wilde desgevraagd niet aangeven wat het Nederlandse standpunt is ten aanzien van de steun. DNB-president Klaas Knot maakt net als de andere centralebankpresidenten van de eurolanden deel uit van het bestuur van de ECB.

EurolandenIngewijden verwachten dat de ECB de steun in ieder geval doorzet zolang er sprake is van een hulpprogramma van de eurolanden en het IMF voor Griekenland. Het huidige programma verloopt echter eind deze maand en ondanks koortsachtig overleg in Brussel is het nog altijd zeer onzeker of er voor die tijd een nieuw akkoord kan worden gesloten.