Nieuws Actueel

ECB wijzigt belangrijkste rentetarieven niet

Lotte Grimberg 2 oktober 2014

De Europese Centrale Bank (ECB) wijzigt niets aan de belangrijkste rentetarieven in het eurogebied. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering, die deze maand niet in Frankfurt werd gehouden maar in de Italiaanse stad Napels.

OvertolligDe herfinancieringsrente ging vorige maand omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent en blijft daar op staan. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat inhoudt dat financiële instellingen rente moeten betalen om overtollige middelen bij de ECB onder te brengen. De rente die banken betalen voor zeer korte leningen bij de centrale bank, blijft staan op 0,3 procent.

VooruitzichtVoor geen van de tarieven hadden economen een wijziging voorzien. De financiële markten kijken vooral uit naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi. Verwacht wordt dat hij met meer details komt over de maatregelen die de ECB in het vooruitzicht heeft gesteld om de aanhoudend ondermaatse inflatie en economische groei in de eurozone aan te pakken.

SchuldpapierBij de vorige rentevergadering kondigde de ECB aan schuldpapier te gaan opkopen bij banken, zodat die meer ruimte krijgen voor kredietverlening aan bedrijven en consumenten. Dat zou de binnenlandse zwakke vraag in de eurolanden een impuls moeten geven. Nu leunt het broze economische herstel nog met name op de export. De vraag is wat voor schuldpapier de ECB precies gaat opkopen en vooral voor welk bedrag.