Nieuws Actueel

ECB wijzigt rente niet

Martijn Vervest 3 juli 2014

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone deze maand ongewijzigd. Dat maakte de ECB donderdag bekend, na afloop van de maandelijkse vergadering over het monetaire beleid.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft daarmee op het historisch lage peil van 0,15 procent. De rente die banken krijgen op hun deposito's bij de ECB blijft min 0,1 procent. Dat betekent dat financiële instellingen moeten betalen om hun geld bij de ECB te stallen.

De ECB verlaagde de rente vorige maand in een poging de inflatie in de eurozone aan te jagen. Economen rekenden er al op dat er deze maand geen wijzigingen zouden worden doorgevoerd.

Eerder deze week bleek uit een eerste raming dat de inflatie in de eurozone in juni is gestabiliseerd op 0,5 procent. Daarmee blijft de geldontwaarding veel beperkter dan het door de ECB nagestreefde peil van iets minder dan 2 procent.

Om de kredietverlening in de eurozone te stimuleren kondigde de ECB vorige maand ook aan 400 miljard euro beschikbaar te stellen voor leningen aan financiële instellingen. Zij moeten dat geld vervolgens weer uitlenen aan bedrijven en consumenten. De kredieten komen in eerste instantie in twee rondes beschikbaar, in september en december, liet ECB-president Mario Draghi donderdag weten. De totale omvang van het programma kan vervolgens via nieuwe rondes in 2015 en 2016 oplopen tot circa 1000 miljard euro.

Draghi herhaalde in zijn toelichting op het rentebesluit de toezegging dat de rente in de eurozone de komende tijd niet zal worden verhoogd. De risico's voor de economische groei zijn nog altijd groot, terwijl de inflatie voorlopig bijzonder laag blijft, concludeerde de Italiaanse centralebankpresident. De ECB blijft bereid om nieuwe maatregelen te nemen als de lage inflatie dreigt om te slaan in een situatie van deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie.