Nieuws Actueel

Echt melkveebedrijf runnen in nieuwe koeiengame

Van onze redactie 27 december 2014

Binnenkort kan dat ook met echte koeien. In het nieuwe spel Superboer worden gamers uitgedaagd een echt melkveebedrijf te runnen. "Dankzij de melkrobot zijn op een melkveehouderij veel gegevens real time beschikbaar. Dat maakt het spannend om deze game te spelen, in plaats van je onder te dompelen in het sprookje van een simulatiespel als Farmville", zegt Pim Bouman van Gamious, dat het spel bouwt in opdracht van de melkveesector.

Koeienteam Zoals je in Football Manager je favoriete profvoetballers opstelt, kies je als Superboerspeler je eigen koeienteam uit de totale veestapel. Als een van jouw koeien naar de melkrobot loopt, ontvang je een berichtje en kun je via de webcam in de stal meekijken. Je ziet live hoeveel melk ze geeft en wat ze eet. Hoe beter je de melkproductie voorspelt, hoe meer 'doekoes' je verdient. Met dat virtuele geld kun je extra koeien kopen. De speler met de hoogste opbrengst promoveert van boerenknecht tot superboer. In een eigen mini-'koempetitie' kunnen vrienden tegen elkaar strijden en onderling koehandel bedrijven.

Begrip Met de game hoopt de zuivelsector bij burgers meer begrip te kweken voor de melkveehouderij. Dat is volgens de sector nodig omdat stedelingen verder af komen te staan van het platteland. Het feit dat steeds minder Nederlanders agrarische wortels hebben, draagt niet bij aan het draagvlak voor veehouders in de samenleving.