Nieuws Actueel

Echtpaar blaast Huize Hölterhof in Enschede nieuw leven in

Van onze redactie 4 juni 2015

John en griet schippers

Eind dit jaar moeten restaurant, hotel en sauna de deuren openen. Er is werk voor zo’n 40 medewerkers. Ook oud-werknemers kunnen solliciteren.

LeegstandHet voormalige vakantieverblijf in Engelse landhuisstijl van textielfabrikant Gijs Jannink uit 1913 kreeg in 1960 een hotelfunctie. Later kwam daar de sauna bij. Twee jaar leegstand hebben hun sporen nagelaten. Het gebouw en het terrein van bijna twee hectare zijn verloederd. Ook door inbraken en vernielingen. In mei is er voor 60.000 euro aan dakgootkoper gestolen en zijn dure kranen uit de sauna gesloopt. Er hangen inmiddels acht camera’s.

SaunaWat heeft het echtpaar bewogen om Hölterhof te kopen? Na een bijeenkomst van de Twentse Ondernemers Sociëteit nam de bevriende assuradeur Rudy Kesler nog een afzakkertje bij de Schippers thuis. Hij vond het jammer dat er in Enschede geen sauna meer was, waar ze rustig konden relaxen. Kesler belde de volgende dag met de curator van Hölterhof en zo is het balletje gaan rollen. Griet kwam al langer bij de voormalige sauna en was al verliefd op het pand. John, die zelf niet naar de sauna gaat, kocht het voor zijn vrouw en zoon. De laatste - die nu dertien is - kan later in de keuken werken om kok te worden.

Het bistro-restaurant moet state-of-the-art worden met gerenommeerde maîtres. Zoals tegenwoordig gebruikelijk moeten er verse streekproducten op tafel komen.

VerbouwingHet echtpaar wil alle elf sauna’s opnieuw in gebruik nemen. Er wordt een overkapping gebouwd waardoor de gasten niet in kou of regen in de badjas naar het restaurant moeten lopen. Er komen twaalf opgeknapte hotelkamers. Architect Beltman zorgt voor een lichte constructie met veel glas en hout. Waar vroeger de hoofdingang zat, komen twee staldeuren. De nieuwe ingang komt aan de voorkant. Het restaurant moet open zijn voor passanten die er een hapje kunnen eten. De hotelgasten kunnen fietsen huren en de beauty- en massagesalon komt terug.

De Engelse stijl van de tuin blijft in tact en de open haard mag weer aan. Of de oude trouwkapel zijn oude functie terugkrijgt, is nog onduidelijk.