Nieuws Actueel

Echtpaar brouwt per week zo’n 160 liter ‘speciaalbiertjes’

Van onze redactie 26 juni 2015

Speciaalbiertjes uit Elsen Lenneke Lingmont

Het echtpaar opende vorig jaar een piepkleine brouwerij met de naam de Pochpoater in een schuur bij herberg De Kemper in de Markelose buurtschap Elsen, waar ze twee dagen in de week experimenteren met ingrediënten. Bier met smaakevolutie ofwel bier dat van smaak verandert naargelang hoe lang je het bewaart.

DruivensapWilly en Henk Otten zijn geboren en getogen in Rijssen. "We wilden heel graag buitenaf wonen", vertelt Willy Otten. Het echtpaar kocht een huis op de Dannenberg bij Rijssen met een weide, een paar varkens, een groentetuin en een flinke boomgaard vol fruitbomen. "We hadden druivenranken langs de schuur en de pergola. We kregen enorm veel druiven. Wat moeten we daarmee? We maakten er aanvankelijk alleen sap van. Soms 40 flessen per oogst. We hadden zoveel druivensap dat we er toen maar wijn van gingen maken, puur voor de lol." Lang niet altijd ontstond een lekkere wijn. Dan werd er geëxperimenteerd met vlierbloesem in de wijn en peertjes.'Niet heel moeilijk' In een winkel ontdekte Henk daarna een 'bierpakket' waarmee zij bier konden brouwen. Het echtpaar was toen inmiddels verhuisd naar het buitengebied in Elsen, aan de Markelose kant van de snelweg A1. "Bier brouwen bleek toch niet zo heel moeilijk", vertelt Henk die daarna een speciale machine uit de Verenigde Staten importeerde om bier op een iets grotere schaal te kunnen brouwen. Hij legt uit dat er geen of niet te veel zuurstof bij het brouwsel mag komen. Dat gaat het beste met een dergelijke machine waarmee zij per week zo'n 160 liter bier produceren.

Foto: Lenneke Lingmont