Nieuws Actueel

ECI legt het loodje

Rik Nizet 14 januari 2014

Internetwinkel ECI, ook wel bekend als de boekenclub en tevens beheerder van de webwinkel van Free Record Shop, is failliet. De rechtbank Midden-Nederland sprak het faillissement 9 januari uit. Dat heeft een woordvoerster van curator Cees de Jong dinsdag laten weten.

ECI bevond zich al enige tijd in financiële problemen. De website van Free Record Shop is hierdoor sinds eind december ook niet meer bereikbaar. Vorige week sprak De Jong reeds van een naderend faillissement van ECI. Dat was volgens hem nodig om een doorstart van ECI of onderdelen van het bedrijf mogelijk te maken.

CuratorDe curator is momenteel in gesprek met meerdere overnamepartijen. Maar volgens de zegsvrouw zijn er nog geen concrete vorderingen te melden en bevinden de gesprekken zich nog in een "beginnende fase''.

ECI, dat in 1967 werd opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren, telt in totaal ongeveer 200 medewerkers. Afgelopen jaren moest het bedrijf al meerdere malen reorganiseren vanwege de teruglopende omzet in de boekenbranche. In 2010 transformeerde ECI van een boekwinkel uitsluitend toegankelijk voor leden, in een op onlineverkoop gerichte retailer waar iedereen boeken, films, muziek, speelgoed en games kan bestellen.

WebshopsVoorlopig is het nog steeds mogelijk om producten te kopen via de websites eci.nl en cosmox.nl. De webshop van Free Record Shop heeft de curator wel stilgelegd, omdat die niet rendabel genoeg meer was. Wanneer deze website weer in de lucht komt, is vooralsnog onbekend.