Nieuws Actueel

Economie herstelt gestaag

Bram de Vrind 5 maart 2015

Rotterdam haven containers economie groei cpb 335

De economische groei in ons land trekt verder aan: tot 1,7 procent dit jaar en 1,8 procent volgend jaar. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag. In de CPB-ramingen van afgelopen december was nog sprake van een economische groei dit jaar van 1,5 procent. Die verwachting is nu dus naar boven bijgesteld naar 1,7 procent.

Dat komt vooral doordat de daling van de euro ten opzichte van de dollar gunstig is voor de Nederlandse economie. Dat geldt ook voor de forse daling van de olieprijzen. Er is sprake van een gestaag herstel, dat vanaf dit jaar ook gedragen wordt door de binnenlandse bestedingen, aldus het CPB. Zowel de consumptie als de bedrijfswinsten en de investeringen krijgen dit jaar een impuls door de lage inflatie. De werkgelegenheid neemt toe, maar de werkloosheid daalt slechts licht naar 7 procent in 2016.

BegrotingstekortHet verdere herstel van de economie is ook gunstig voor de overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt dit jaar naar 1,8 procent, ruim onder de Europese norm van maximaal 3 procent. In 2016 daalt het overheidstekort volgens de nieuwe CPB-raming verder, naar 1,2 procent.

UitgavenDe collectieve uitgaven dalen voor het eerst sinds 2009 duidelijk, van 47,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2014 naar 45,1 procent in 2016. Vooral de overheidsuitgaven aan zorg en sociale zekerheid dalen als percentage van het bbp.

InflatieDe consumentenprijzen in Nederland zijn in februari met gemiddeld 0,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In januari was nog sprake van een stagnatie van de prijsontwikkeling, met name als gevolg van de scherpe daling van de prijzen bij de benzinepomp. Die zette echter vorige maand niet door, waardoor het leven weer een fractie duurder is geworden. De inflatie van 0 procent in januari was de laagste in 27 jaar.

VoedingsmiddelenBehalve autobrandstoffen werden ook voedingsmiddelen vorige maand weer wat duurder. In januari konden prijsbewuste consumenten nog volop profiteren van acties bij supermarkten. Dat effect was in februari evenwel uitgewerkt, aldus het CBS.

Stabieler beeldExclusief prijzen van energie, voedsel, alcohol en tabak kwam de inflatie uit op 0,9 procent. Dat is net zoveel als in februari. Dat cijfer geeft volgens het CBS een stabieler beeld omdat de prijzen van energie en voedingsmiddelen sterk schommelen, en die van drank en sigaretten sterk beïnvloed worden door belastingmaatregelen.

HICPVolgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) lagen de prijzen in Nederland vorige maand 0,5 procent lager dan een jaar eerder. In januari was nog sprake van een daling met 0,7 procent. De Europese meetmethode wijkt af van die van het CBS omdat geen rekening wordt gehouden met de kosten van de eigen woning.