Nieuws Actueel

Economie presteert boven verwachting

Bram de Vrind 24 september 2014

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten heeft gebracht.

Lees ook:

Banenkrimp iets minder sterkOndernemersvertrouwen gedaald

Medio augustus werd voor die periode nog een groei met 0,5 procent gemeld. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 1,1 procent, waar het CBS eerder uitging van 0,9 procent.

De opwaartse bijstelling is volgens het statistiekbureau onder meer toe te schrijven aan een iets gunstigere bijstelling van de consumptie door huishoudens en de investeringen door bedrijven. Zo werd er wat meer geïnvesteerd in de bouw en goederen als machines, auto's en productiemiddelen. Het CBS maakte eerder al bekend dat consumenten het afgelopen kwartaal meer uitgaven in de horeca en aan duurzame goederen zoals kleding, elektronica en huishoudelijke apparaten.

De groei van de Nederlandse economie is echter vooral te danken aan de export. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie nog met 0,4 procent.