Nieuws Actueel

'Economie vertoont bescheiden groei'

Van onze redactie 13 november 2014

Het economisch bureau van Rabobank rekent voor het 3de kwartaal op een plusje van van 0,1%, vergeleken met het voorgaande kwartaal. ABN AMRO schat een bescheiden toename van 0,1 tot 0,2% en ING raamt een groei van 0,2%.

Conflcit Tim Legierse, hoofd nationaal onderzoek bij Rabobank, wijst erop dat de forse economische groei van 0,7% in het 2de kwartaal vooral gebaseerd was op tijdelijke effecten. Het gasverbruik steeg toen aanzienlijk ten opzichte van de zachte winter begin dit jaar.

Ook het conflict in Oekraïne en de handelssancties met Rusland spelen een rol. Hierdoor is de groei van de export de laatste maanden wat afgenomen. ,,We blijven groeien, maar het zal niet meer dan een bescheiden groei zijn. De cijfers die al bekend zijn, zijn niet slecht, maar ook niet geweldig'', merkt econoom Nico Klene van ABN AMRO op. Hij verwijst daarbij naar de reeds gepubliceerde detailhandelscijfers over de laatste maanden, de uit- en invoer en de investeringen door het bedrijfsleven.

Productie Hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland schat dat de productie van de Nederlandse industrie afgelopen kwartaal ook nauwelijks is toegenomen. Onderliggend is er wel sprake van groei, maar het cijfer zal worden gedrukt door de sluiting van de grote sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.

Volgens Blom was de economische groei afgelopen kwartaal wel ,,breder gedragen'' dan eerder. Het vertrouwen in de economie is verder toegenomen. Consumenten besteden weer iets meer. En de woningmarkt blijft aantrekken. Daardoor wordt er bijvoorbeeld ook meer uitgegeven in doe-het-zelfzaken, aldus de ING-econoom.