Nieuws Actueel

Economische groei Nederland trekt aan

Lotte Grimberg 5 februari 2015

De Nederlandse economie zal dit en volgend jaar aantrekken. Voor 2015 komt de economische groei naar verwachting uit op 1,4 procent en een jaar later op 1,7 procent. In 2014 groeide de Nederlandse economie nog met 0,7 procent.

Economisch herstel"Nederland heeft tot nu toe een enigszins aarzelend economisch herstel. Groei in 2015 en 2016 zal naar verwachting geleidelijk worden versterkt'', staat in de jongste ramingen van de Europese Commissie over de economische ontwikkelingen in de EU-landen, de zogeheten winterprognose.

De groei is met name te danken aan een stijging van de uitgaven van huishoudens omdat lonen (verder) stijgen en inflatie laag blijft. Ook export draagt bij aan economische groei, maar neemt in belang af.

WerkgelegenheidDe arbeidsmarkt is in 2014 verbeterd constateert Brussel. De werkgelegenheid trok aan en het aantal werklozen nam af. "Deze tendens zal aanhouden maar in een langzamer tempo'', aldus de prognose. Brussel verwacht dat de werkloosheid uit zal komen op 6,6 procent dit jaar en 6,4 procent in 2016 ten opzichte van 6,9 procent in 2014.

GevaarWereldwijde ontwikkelingen zoals de crises in Irak en Oekraïne kunnen een gevaar vormen voor en overslaan op de zeer open economie van Nederland, zo waarschuwt Brussel.

RekenmeestersHet begrotingstekort van Nederland is vorig jaar uitgekomen op 2,8 procent. Dat is hoger dan de 2,5 procent die Brussel in november nog voorspelde. Dit en volgend jaar zal het tekort verder dalen naar 2,2 procent en 1,8 procent, zo verwachtten de rekenmeesters van Brussel. Daarmee voldoet Nederland aan de Europese norm van 3 procent.