Nieuws Actueel

Economische zorgen drukken Wall Street

Van onze redactie 20 januari 2015

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 0,4 procent lager op 17.440 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2015 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stond nagenoeg onveranderd op 4634 punten.

De kwartaalresultaten van Johnson & Johnson werden slecht ontvangen. De farmaceut verloor 3,3 procent en was daarmee de sterkste daler in de Dow. Andere hoofdfondsen die het moesten ontgelden, waren chipmaker Intel en technologieconcern IBM met verliezen rond 1,5 procent.

Delta Air Lines

Ook de cijfers van Morgan Stanley vielen beleggers tegen. De bank wist de winst in het vierde kwartaal flink op te vijzelen ten opzichte van een jaar eerder, maar had ook flink last van het grillige handelsklimaat. Het aandeel verloor 1 procent.

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes (plus 0,6 procent) en Halliburton (plus 0,7 procent) hadden afgelopen kwartaal nog geen last van de forse daling van de olieprijzen. Beide bedrijven stelden wel dat ze dit jaar wel de pijn zullen voelen van de verslechterde marktomstandigheden.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines verwacht daarentegen juist flink te profiteren van de gedaalde olieprijs. De brandstofrekening valt daardoor dit jaar naar verwachting een half miljard dollar lager uit. Beleggers zetten het aandeel, ondanks een flink nettoverlies in het vierde kwartaal, bijna 6 procent hoger.

EPA