Nieuws Actueel

Econoom: heropening China goed nieuws voor economie Australië

De heropening van China na zijn langdurige zerocovidbeleid is goed nieuws voor de economie van Australië. Chinese studenten en toeristen zouden dat land de komende twee jaar aan bijna een procentpunt extra economische groei kunnen helpen, zo heeft een econoom van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase uitgerekend.

ANP 7 januari 2023

ANP070123092 1

Volgens hem is de stap van Beijing "duidelijk gunstig", vooral voor de Australische dienstensector - waaronder de horeca - en de detailhandel. Een geleidelijk herstel van de aantallen Chinese toeristen en studenten tot het niveau van 2019 kan respectievelijk 0,5 procentpunt en 0,4 procentpunt toevoegen aan het bruto binnenlands product (bbp), zo becijferde Tom Kennedy die voor JPMorgan werkt vanuit Sydney.

Australië is normaal gesproken een populaire bestemming voor Chinese toeristen en Chinese jongeren die in het buitenland willen studeren. Door de coronapandemie en het strikte coronabeleid dat China er lange tijd op heeft nagehouden, droogde deze bijdrage aan de Australische economie het afgelopen jaar op. Maar naar verwachting versoepelt Beijing zondag zijn coronaregels voor reizigers weer. Dan kunnen Chinezen weer makkelijker naar het buitenland reizen.

Dat laatste leidt wereldwijd wel tot veel zorgen. China kampt de laatste tijd namelijk weer met een grote corona-uitbraak. Veel landen hebben inmiddels nieuwe reisbeperkingen aangekondigd voor reizigers uit China, gezien het grote aantal coronabesmettingen in het Aziatische land. Zo hebben mensen die vanuit China naar Nederland komen, vanaf aanstaande dinsdag een negatieve coronatest nodig.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws