Nieuws Actueel

'Een beter netwerk kun je niet hebben'

'Ik leef nog een beetje in een waas", zegt kunstenares Anne Oomen (26) uit Oosterhout lachend. Ze heeft alle reden om te lachen: zondagavond heeft ze met haar modeontwerp de Max Heymansprijs gewonnen in Amsterdam, schrijft BN De Stem.

Peter de Jong 5 april 2016

Anneoomen

De wedstrijd voor pas afgestudeerde modeontwerpers werd gehouden door het Joods Historisch Museum ter ere van couturier Max Heymans (1918-1997). Hij stond bekend om zijn talent voor moulage, waarbij stof wordt gedrapeerd en gespeld op een model of pop.

"Zondagmiddag was de officiële beoordeling door de jury. Daarna was er publiek bij en een modeshow met stukken van Heymans. Ik had wel een goed gevoel over mijn ontwerpen, terwijl ik meestal niet snel tevreden ben. Maar je durft er toch niet aan te denken dat je de wedstrijd wint."

Toch was de hoofdprijs voor haar. "Ik kreeg meteen enorm veel reacties van alle kanten. Driekwart van het publiek was er op uitnodiging, allemaal mensen uit de modewereld, de pers en mensen die nog met Max Heymans hadden gewerkt. Het was heel inspirerend om hun verhalen te horen over die tijd. Ze waren ook heel positief over mijn werk."

Voor een startend ontwerper is dit het beste wat je kunt meemaken, zegt de Oosterhoutse. "Ik krijg nu naamsbekendheid aan de start van mijn carrière. Dit helpt enorm om mijn netwerk te vergroten. Bij de prijs zit ook nog een coachingsessie strategie en publiciteit door bureau schoon den boer PR. De eerste collectie is klaar en gaat dus meteen de wijde wereld in", vertelt ze.

Oomen studeerde na het Sint-Oelbertgymnasium aan de Academie Artemis in Amsterdam. Ze zegt: "Die brede opleiding voor styling was eigenlijk het 'opstapje' voor de afdeling mode en textiel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na de studie hoorde ik dat er atelierruimte was bij BOCK in De Blikken. Als beginnend kunstenaar had ik geen betere plek kunnen krijgen. Toen ik foto's moest hebben van een model met mijn werken voor deze wedstrijd, hadden binnen tien minuten al drie mensen fotografen gebeld. Een beter netwerk kun je je niet wensen."

Nu barst de kunstenares van de inspiratie. "Dit kan de start worden van iets heel moois. Ik heb veel ambitie. De moulagetechniek heb ik geleerd op de kunstacademie. Het is een oude techniek die ik veel gebruik. Je hoeft niet te denken in patronen of technieken. Maar het kost heel veel tijd en is voor commerciële doeleinden eigenlijk niet te gebruiken omdat het duur is. Maar ik vind het superfijn om te doen."

De Oosterhoutse is druk bezig geweest met haar eerste collectie. "Het is de draagbare vertaling van mijn afstudeerwerk. Eigen prints op zijde, dat is mijn handelsmerk. Twee keer per jaar wil ik een nieuwe collectie samenstellen. Ik wil het wel betaalbaar houden en verkoop via mijn website. De producten moeten terecht komen bij mensen die iets meer willen uitgeven dan bij de H&M voor kun kleding maar voor minder dan honderd euro een uniek kledingstuk dagelijks kunnen dragen. Niets is hetzelfde. Ik hoop de stukken ook te kunnen gebruiken voor kleine filmprojecten en performances."

www.anneoomen.nl

Anne Oomen modeontwerpster : 'De producten moeten komen bij mensen die iets meer willen uitgeven dan bij H&M'