Nieuws Actueel

Een burger? Dat is toch vlees?

Al drie jaar lang staan iedere maand de kraampjes met streekproducten op het Havenplein in winkelcentrum Suydersee Dronten. Ter gelegenheid van dit feit wordt zaterdag uitgepakt met iets speciaals. Een nieuwe ondernemer, groentebedrijf Fris en Fruitig, laat het winkelend publiek kennismaken met de 'bietenburger'. "Een burger? Dat is toch vlees?"

Van onze redactie 9 november 2015

Bietenburgerfrisenfruitigoerbiet1065

Volgens verkoopster Kimberley Kluft van Fris en Fruitig gaat het hier om een 'vergeten groente'. "De burger is gemaakt van de oerbiet en is krachtig en vol van smaak", zegt ze heel enthousiast in het AD. "Het is supergezond want de oerbiet bevat meer vitaminen dan een gewone biet."

WantrouwendKluft deelt hapjes bietenburger uit en die vallen bij de meeste mensen prima in de smaak. Drontenaar Rien de Kwaadsteniet mag ook proeven. Hij staat regelmatig in de keuken en probeert vaak ook nieuwe recepten uit. Naar de bietenburger kijkt hij eerst toch enigszins wantrouwend. "Een bietenburger? Een burger associeer ik met vlees. Je zou er eigenlijk een andere naam aan moeten hangen." Hij proeft en moet even later toegeven. "Smaakt goed. Het heeft toch iets weg van gehakt. Lekkere structuur. Ja, een goed idee want we mogen best wat minder vlees eten met z'n allen."

Bewust DrontenDe streekmarkt wordt georganiseerd door Bewust Dronten, het platform voor een bewust, duurzaam en gezond samenleven. Meerdere kramen liggen vol met groeten van boeren uit de regio. Maar ook van vlees, zuivel, fruit en wijn wordt zaterdag geproefd. De kraam van Duurt Geersing ligt voor deze gelegenheid vol vergeten groenten. "Alle producten komen van de polderbodem en zijn betaalbaar omdat we rechtstreeks met de boer zaken doen. Het is raar, maar veel vergeten groenten verdwijnen naar het buitenland. Maar deze ondernemers hebben zich bij Bewust Dronten aangesloten en daardoor kunnen we deze mooie producten hier presenteren."