Nieuws Actueel

Een collectieve zorgverzekering is niet altijd de voordeligste keuze

Als je groot inkoopt krijg je korting, dat is het principe van een collectieve zorgverzekering. Maar is dat ook zo? In 2018 noemde Oud-minister Bruno Bruins van Medische Zorg het een 'sigaar uit eigen doos'. Het bleek namelijk dat zorgverzekeraars eerst hun premies verhoogden en daar vervolgens korting op gaven. Al met al zijn veel mensen daardoor alsnog duurder uit dan bij een gewone zorgverzekering. Is het dan nog wel aantrekkelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten via je werkgever, gemeente, onderwijsinstelling of vereniging? Wij zochten het voor je uit.

Van onze redactie 25 november 2021

Collectieve zorgverzekering

Bekende versus minder bekende merken

Verzekeraars hebben bekende en minder bekende merken. Het minder bekende merk wordt ook wel prijsvechtersmerk genoemd. Over het algemeen worden de bekende en vaak iets duurdere merken aangeboden in een collectief. Daar gaat dan weliswaar tot 5 procent collectiviteitskorting van af, maar de minder bekende merken met dezelfde dekking zijn dan vaak nog steeds goedkoper. Zo hoort prijsvechtersmerk Anderzorg bij Menzis, Zekur bij VGZ, Just bij CZ, ZieZo bij Zilveren Kruis en nieuwkomer VinkVink bij Menzis.

Zorgverzekering vergelijken

“Deze merken zijn goedkoper, omdat je bijvoorbeeld alles online moet regelen. Daarom trekken ze vaak ook wat jongere klanten”, vertelt Bas Knopperts zorgexpert bij vergelijkingssite Independer. Verzekeraars bieden deze goedkopere merken vrijwel nooit aan via een collectief. Voor de dekking van zo'n basisverzekering hoef je het overigens niet te laten, die is namelijk vastgesteld door de overheid en bij elke verzekeraar hetzelfde. Of je nu een basisverzekering neemt bij het bekende A label of het minder bekende B label.

Collectiviteitskorting verdwijnt in 2023

Zoals gezegd betaal je de collectiviteitskorting vaak zelf omdat de premies eerst worden verhoogd. Daarbij komt dat in 2020 de korting voor de collectieve zorgverzekering ook nog eens is verlaagd. In 2021 en 2022 mogen verzekeraars nog maximaal 5% korting geven op de basisverzekering, terwijl dat voorgaande jaren soms wel 10% was. In 2023 verdwijnt de korting op de basisverzekering zelfs helemaal! Korting geven op aanvullende pakketten mag dan nog wel. “Het is dus slim om je polis nu extra goed te bekijken. De collectiviteitskorting is al verlaagd en vervalt straks helemaal voor de basisverzekering. Misschien ben je dan bij een andere zorgverzekeraar veel goedkoper uit”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts.

Check hoeveel je kunt besparen

Kun je komend jaar flink besparen? Met de zorgvergelijker van Independer kom je er binnen een paar minuten achter: je vult in wat je aan zorg nodig denkt te hebben volgend jaar en ziet direct wat de beste keuze voor je is. Staat daar een bedrag dat lager is dan wat er maandelijks aan zorgpremie van je bankrekening afgaat? Dan is het slim om over te stappen.