Nieuws Actueel

Een eeuw lang dameskleding verkopen

Wendy Wagenmakers 7 december 2015

Damesmodevlissingen1065

De bollen wol hebben plaatsgemaakt voor fleurige tuniekjes. De bakfiets is een winkel geworden. Maar na honderd jaar is Steketee Damesmode in Vlissingen nog even persoonlijk als toen overgrootvader langs de deuren ging. Zo bericht de PZC.Het hippe koffiehoekje dat in allerhande detailhandel opduikt? Hebben ze bij Steketee al jaren. Decennia. Er zijn zaterdagen dat er tien vrouwen achterin de winkel zitten te keuvelen. Niemand die de winkel zonder nieuwe aankopen verlaat.Het begon allemaal in 1915, toen overgrootvader vanuit de Palingstraat met zijn bakfiets vol fournituren langs huizen en boerderijen trok. Toen hij stierf, veel te jong, zette zijn vrouw met haar ouders het werk voort in een winkel aan de Nieuwendijk. Maar daar was na de oorlog weinig meer van over, dus verhuisde Steketee naar de Walstraat. Daar dook het eerste textiel op. Lakens, handdoeken, een hempje hier en daar.

Rein Steketee met zijn dochters Jaqueline (links) en Alexandra. Hun damesmodezaak in Vlissingen bestaat honderd jaar. Foto Lex de Meester.

Het assortiment verhuisde vijftig jaar geleden mee naar de Lange Zelke. De winkelstraat waar Steketee nu nog zit, maar waar toen nog auto's reden. Tweebaans zelfs. De winkel waar dochter Marga echtgenoot Rein mee naartoe nam, toen die eenmaal voet aan wal had gezet. En die intussen in handen is van dochters Alexandra en Jaqueline.Die verkopen geen garen en band meer, maar gaan samen naar Parijs voor de laatste mode. Ze houden modeshows waarover ze in Vlissingen nog lang napraten en halen de gemiddelde leeftijd van klanten steeds verder omlaag. Steketee is niet alleen voor oudere dames. Integendeel, aldus Jaqueline. "Steeds vaker zien we dochters, of zelfs kleindochters, die wachten op hun moeder in het pashokje, in de rekken kijken. Goh, zeggen ze dan, ik wist niet dat jullie zulke leuke dingen hebben."En als je dan ook nog eerlijk tegen klanten durft te zeggen dat ze dat rokje beter een maatje groter kunnen nemen en ze krijgen koffie toe, dan houdt de zaak het nog wel een eeuw vol, denken de zussen. Marga en Rein beseffen dat ze boffen met zulke opvolging. "Het zit in onze genen", legt Alexandra uit. Zelf hebben zij en haar zus allebei twee zonen gekregen. Dat mannen het net zo goed kunnen, bewijst hun vader. "Zo goed", zegt Marja, "dat klanten die om een bh kwamen, niet door mij wilden worden geholpen. 'Meneer weet mijn maat', klonk het dan."En anders, knipoogt Alexandra, krijgen we misschien wel heel leuke schoondochters.