Nieuws Actueel

Een Nederlands startupfeestje

Rik Nizet 2 november 2015

Climate-KIC heeft de Nederlandse cleantech start-up Nerdalize uitgeroepen tot de winnaar van de Europese finale van de Venture Competition 2015. Het werd een geheel Nederlands feestje: de Nederlandse start-up Fleetcleaner viel in de prijzen. Zij won de publieksprijs. Nerdalize heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld die ICT/Telecom en de energiesector aan elkaar verbindt. Als winnaar van deze finale ontvangen zij Euro 40.000,- om hun start-up een grote stap verder te brengen."De coaches van Climate-KIC hebben ons een duw in de rug gegeven, uitgedaagd en nog belangrijker; ons altijd gesteund. Door het winnen van deze prijs kunnen wij verder groeien met ons team en onze business opschalen", vertellen Boaz Leupe en Florian Schneider, co-founders van Nerdalize, enthousiast.

Venture CompetitionDe Venture Competition wordt elk jaar georganiseerd door Climate-KIC, een klimaatinnovatie initiatief van de EU. De deelnemend start-ups zijn geselecteerd uit de Climate-KIC Accelerator. Climate-KIC heeft deze succesvolle accelerator ontwikkeld om een Europese impuls te geven aan veelbelovende start-ups op het gebied van klimaatinnovatie. Uit de Accelerator zijn 23 start-ups geselecteerd vanuit heel Europa. De beste acht streden in de finale om de eerste, tweede en derde plaats: nr. 1 40.000 euro, nr. 2 20.000 euro en nr. 3 5.000 euro (publieksprijs).

WinnaarsDe winnaars van de finale van de Climate-KIC Venture Competition 2015 zijn:

Eerste prijs: Nerdalize Tweede prijs: Mobile Solarkraftwerke Afrika Derde prijs: Fleet Cleaner

Een deskundige jury beoordeelde de acht finalisten op klimaatimpact, het creëren van banen en de mogelijkheid om de start-up op Europese schaal uit te rollen. "Cleantech start-up Nerdalize heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld waarbij ICT/Telecom en de energiesector bij elkaar worden gebracht. Zij bieden elk telecombedrijf de gelegenheid om de energiemarkt te betreden. Hun oplossing gaat over de verschillende business sectoren heen en heeft hiermee de potentie voor een enorme impact. Als jury hebben wij er de volste vertrouwen in dat ze succesvol zullen zijn", aldus juryvoorzitter Marga Hoek en CEO of De Groene Zaak (NL) over Nerdalize.

COP21De Venture Competition is een onderdeel van de Journey to Paris (COP21). Met de start-ups laat Climate-KIC zien dat er veel winstgevende mogelijkheden zijn om te bouwen aan een samenleving waarbij de CO2-emissie tot nul wordt gereduceerd en de samenleving bestand is tegen klimaatverandering. In de vijf jaar dat Climate-KIC bestaat, heeft zij laten zien dat klimaatinnovatie en het creëren van banen heel goed samengaan. De volgende generatie start-ups geven een duidelijke boodschap aan de onderhandelaars van COP21 in Parijs: Binnen 20 jaar kunnen we samen een wereld creëren met een overvloed aan goedkope en schone industrie en schoon energieverbruik. Voorwaarde is wel dat we de klimaatinnovatie start-ups blijven ondersteunen en uitdagen om wereldwijd te excelleren. Cleantech is de grootste business opportunity van de 21ste eeuw.