Nieuws Actueel

Eén op de zeven heeft last van burn-outklachten

Van onze redactie 16 november 2015

Image 5447512

Vooral in het onderwijs komen burn-outklachten voor: één op de vijf werknemers (21,3 procent) heeft er last van. Volgens het CBS is dat te wijten aan 'de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt'. Op de tweede plaats komt de informatie- en communicatiebranche. 17,2 procent van werknemers in die sector lijdt aan burn-outklachten. Daarna volgen financiële dienstverlening en openbaar bestuur en overheidsdiensten. In beide werkvelden heeft 15,6 procent van de werknemers last van de genoemde klachten.

Beroepsziekte Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Het totale aantal werknemers dat zegt last van werkstress te hebben, is ruim een miljoen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft deze week uitgeroepen tot Week van de Werkstress, om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Bijna niemand die werkt, ontkomt op enig moment aan werkstress, zegt socioloog Frits Spangenberg. ,,De druk is groot om mee te gaan in de ratrace van hard werken, promotie maken en meer geld verdienen.'' Jongeren lopen het grootste risico op een burn-out, vooral vrouwen. ,,Ze willen hun werk goed doen én een aantrekkelijke partner, goede moeder, behulpzame dochter en leuke vriendin zijn - én goed koken.'' Sinds vorig jaar controleert het ministerie extra op gezonde werktijden, werkdruk en agressie op de werkvloer.

Per regioOp verzoek van Local Focus heeft TNO ook de regionale cijfers vrijgegeven. Wat valt op? De grootste gemeenten voeren de lijst aan: zo vormen Amsterdam (20,9 procent van de werknemers), Den Haag (19,3%) en Rotterdam (19,1%) de top-drie. Meer landelijke regio's als de Achterhoek en Zeeland staan onderaan de lijst. LocalFocus heeft de cijfers voor 38 regio's op een rij gezet.