Nieuws Actueel

Eenzame senioren dineren samen met 'eet en vergeet'

Van onze redactie 11 mei 2015

Image 4915111

Hoewel het al twaalf jaar geleden is, staat het nog in het geheugen van de 72-jarige Joop Rem gegrift. Op een ochtend werd zijn 59-jarige vrouw niet meer wakker. Ze was overleden aan een hartstilstand. Na meer dan dertig jaar samen te zijn, klapte zijn wereld in elkaar. ,,Het was een nare periode. Mijn dochters hadden natuurlijk ook veel verdriet en ik probeerde me goed te houden tegenover hen, hoewel ik dat helemaal niet was," vertelt Rem.De plotselinge eenzaamheid brak hem vooral op rond het avondeten, het moment waarop hij normaal de dag doornam met zijn vrouw. ,,Het was echt een samenzijn. Toen dat wegviel, kookte ik niet meer voor mezelf. Soms haalde ik wat te eten, at een boterham of helemaal niks."

Na een tijd krabbelde Rem toch weer op en ging beter voor zichzelf zorgen. Hij zag in dat hij lang niet de enige is die moeite heeft met dat moment van de dag. Via Participe Delft en welzijnsorganisatie Delft voor Elkaar besloot hij daarom onlangs zijn initiatief 'Eet en Vergeet' voor te leggen, dat met open armen werd ontvangen. In groepjes van vier kunnen Delftse senioren een tot twee keer per week bij elkaar komen koken.Gezelligheid,,Iedereen mist dat moment. Je kunt wel alleen in een restaurant gaan zitten, maar dan moet je een mentale drempel over. Het woord 'vergeet' slaat op tijdelijk je misère vergeten. Want doe je mee, dan ben je bezig. Je krijgt een taak en moet iets bedenken om klaar te maken. Het biedt vast ook gezelligheid."

Inmiddels is er al een aantal aanmeldingen binnen. ,,Het was eigenlijk bedoeld voor senioren, maar zelfs een dame van in de dertig leek het leuk om mee te doen," vertelt Rem. ,,De respons helpt om het te laten slagen. Ik hou van koken. Behalve op zaterdag, want dan is het brooddag, ik ben een bakkerszoon."Aanmelden kan via 015-7600200 of jooprem@ziggo.nl.