Nieuws Actueel

Eerdmans: hufterboete voor straatvervuilers Rotterdam

Van onze redactie 8 april 2015

Image 4847129

Eerdmans is het zwerfvuil zo zat dat hij bij minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie langsgaat om te pleiten voor het verhogen van de landelijke boete van 140 euro voor het vervuilen van de openbare ruimte. Eerdmans noemt zijn initiatief 'de Rotterdamse Hufterboete'. "Ik zie te veel troep op straat. Daardoor wordt de stad vies en voelen Rotterdammers zich onveiliger. Dat gaan we aanpakken."

Boete Niet alleen zwerfvuil wil hij aanpakken, maar ook het verkeerd aanbieden van huisvuil. De boete daarvoor gaat met 10 procent omhoog naar 125 euro. Bij een 2e overtreding wordt dat 215 euro. Bij een 4e overtreding betaalt de eigenaar van de vuilniszak 500 euro of moet hij of zij 3 dagen zwerfvuil opruimen. Mensen die afval op straat gooien krijgen bij een 4e overtreding 420 euro boete of ze betalen 140 euro en krijgen een 5-daagse werkstraf.

Om overtreders te ontdekken gaan stadswachten af op meldingen van zwerfvuil en vuilniszakken naast containers. Ook gaan zij soms in burger de straat op, vooral op plekken waar veel klachten zijn over vervuiling.