Nieuws Actueel

Eerst spelen, dan pas kopen in speciaalzaak de Dondersteen in Hengelo

Van onze redactie 23 oktober 2015

De Dondersteen Hengelo Carlo ter Ellen

Hier kunnen klanten spelletjes zelf uitproberen. Zo speelt vandaag een groepje scholieren tijdens een tussenuur een spelletje Magic. ,,Nee, ze hoeven niets te kopen. Ik vind het gezellig dat ze komen. Klanten reageren vaak verrast als ze zien dat jongeren niet alleen achter een beeldscherm hangen.

Bijzonder ''Dat De Dondersteen bestaat, is eigenlijk bijzonder. Van der Pal was vroeger helemaal geen spelletjesmens. ,,Met mijn oma deed ik wel eens Rummikub, maar ze speelde altijd vals. En mijn oudere broer liet me nooit winnen."Pas in zijn studententijd ontdekte hij dat een avondje Kolonisten van Catan of Puerto Rico heel gezellig kan zijn. Toen Van der Pal zich na z'n dertigste afvroeg wat hij verder wilde in z'n leven, kwam het idee van de spellenwinkel naar boven. Na marktonderzoek bleek Nederland op dat gebied zes witte vlekken te tellen. Hengelo (of eigenlijk Twente) was er een van. Het pakte goed uit. Binnen twee jaar groeide De Dondersteen al uit z'n jasje en moest de winkel verhuizen naar een groter pand in de binnenstad. ,,Klanten stonden vlak voor de feestdagen letterlijk buiten in de sneeuw in de rij, zo druk was het binnen."

MagicNiet alleen scholieren zitten aan de speeltafels in De Dondersteen, ook Van der Pal speelt er graag een spel met zijn klanten. Het is zijn grote kracht, denkt hij. ,,Op internet koop je een koud product. Als je hier bent geweest, ben je zo enthousiast over een spel dat je meteen je vrienden uitnodigt om te komen spelen."Inmiddels heeft De Dondersteen ook een andere winkel in zijn pand, waar alles voor het kaartspel Magic wordt verkocht. Van een groot assortiment kaarten, die soms tientallen euro's per stuk kosten, tot hoesjes en spelmatjes. Phil Kalter runt deze 5 Colors Cardshop. ,,Elke vrijdagavond komen hier 30 tot 35 spelers bij elkaar. Binnenkort doen we met een eigen team mee aan een groot Magic-toernooi in Brussel."

TechniekonderwijsOp de eerste zaterdagavond van de maand is het spellenavond. Van der Pal: ,,We hadden hier laatst 96 mensen. Ik moet ze er om half 12 uitgooien, anders spelen ze de hele nacht door. Het is een gemengd publiek. De jongste is 13 jaar en de oudste is in de zeventig."Van der Pal zit niet stil. Sinds kort komt hij op basisscholen met constructiemateriaal van LaQ. ,,Nee geen Lego, dat stimuleert de creativiteit totaal niet." Ook neemt hij dan techniekdozen mee.Het is een missie met idealistische motieven, al hoopt de winkelier ook leerkrachten en leerlingen terug te zien in de winkel. ,,Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd flexibel denken, creatief zijn en ervaren dat techniek heel leuk kan zijn."

Foto: Carlo ter Ellen