Nieuws Actueel

Eerst verdienen, dan verdelen

Rik Nizet 1 april 2014

Meer dan de helft van de cao's in Nederland is inmiddels verlopen zonder dat er een nieuw akkoord is bereikt, zo blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Het cao-overleg tussen werkgevers en werknemers blijft vastlopen op de hoge looneisen van de vakbonden, zeggen werkgevers.

In januari, februari en maart werden "slechts'' 38 cao's afgesloten. Een aantal van 100 zou volgens de organisatie ,,normaal'' zijn geweest voor de eerste drie maanden van het jaar. De looneis van 3 procent van de FNV blijkt telkens weer het struikelblok, aldus een woordvoerder.

Vakbonden"De vakbonden willen als het ware een voorschot op iets dat er nog niet is'', zegt hij. "Sterke en concurrerende bedrijven zijn nodig om de economie weer op gang te brengen. Daarna volgt pas een toename van de werkgelegenheid en een loonsverhoging. Iets moet eerst verdiend worden, voor het verdeeld kan worden.''

AWVNNederland telt volgens AWVN in totaal circa 900 cao's. Daaronder vallen 5,4 miljoen werknemers. Per 1 april zijn 518 cao's, goed voor 2,8 miljoen werknemers, verlopen. Onder meer voor de grote overheidscao's gemeenten en rijk (beide meer dan 100.000 werknemers) is nog geen nieuwe overeenkomst getekend. De onderhandelingen over die cao's worden extra bemoeilijkt doordat de vakbonden inzetten op loonsverhoging, terwijl het kabinet juist wil bezuinigen, aldus AWVN.

Bij 125 cao's verliep de einddatum al voor 2013.