Nieuws Actueel

Eerste Britse loondaling sinds 2009

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

De lonen in het Verenigd Koninkrijk zijn in het tweede kwartaal voor het eerst sinds 2009 gedaald, terwijl de werkloosheid verder afnam. Dat blijkt uit cijfers die het Britse statistiekbureau woensdag naar buiten bracht.

WerkloosheidDe lonen namen op jaarbasis met 0,2 procent af en de werkloosheid daalde tot 6,4 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste niveau sinds het vierde kwartaal van 2008. Het aantal werklozen slonk met 132.000 tot 2,08 miljoen mensen. Ook het aantal aanvragen voor een ww-uitkering was het laagst sinds eind 2008. De afname van de werkloosheid voldeed aan de verwachtingen van economen.

GraadmeterDe Bank of England gaf woensdag aan dat de ontwikkeling van de lonen een belangrijke graadmeter is bij het besluit om de rente in Groot-Brittannië eventueel te verhogen. Als de economie verder normaliseert zal de rente, die al jarenlang op het historisch lage peil van 0,5 procent staat, omhoog gaan, zei centralebankpresident Mark Carney. De tarieven zullen echter slechts zeer geleidelijk worden verhoogd.

De centrale bank schaalde zijn verwachting voor de loonontwikkeling in de rest van het jaar terug. Er wordt nu gerekend op een loonstijging van 1,25 procent in het vierde kwartaal, waar eerder nog het dubbele percentage werd voorspeld.

InflatieVolgens de Bank of England wordt de productiecapaciteit in de Britse economie nog altijd niet volledig gebruikt. Het gat tussen de potentiële en de echte productie wordt echter wel kleiner. De bank rekent nu op een economische groei van 3,5 procent in 2014, tegen 3,4 procent bij de vorige raming. De inflatie blijft daarbij naar verwachting tot in 2017 lager dan 2 procent.