Nieuws Actueel

Eerste ebolapatiënt dit weekend naar Utrecht (video)

Van onze redactie 5 december 2014

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft een bericht daarover in De Telegraaf vrijdag bevestigd. Het gaat om een militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil), een van de West-Afrikaanse landen die getroffen is door ebola. Hij zal in isolatie worden verpleegd.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de patiënt op te vangen. In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn al een tijd vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn geraakt met het vaak dodelijke virus en hiervoor behandeld moeten worden.

Voorbereid

Nederland heeft die plekken aangeboden als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit. Andere Europese landen hebben ook al buitenlandse ebolapatiënten opgenomen. Duitsland en Frankrijk hebben er elk twee en Zwitserland één, aldus de woordvoerder.

Het Calamiteitenhospitaal en de andere UMC's zijn compleet voorbereid op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vorige maand. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens haar positief over allemaal.