Nieuws Actueel

Eerste LED-licht sla geoogst in Deventer

Patrick Stoffer is trots op de eerste oogst uit zijn groentecontainer achter Humanitas in Deventer. Restaurants hebben interesse, meldt De Stentor.

Bert Felix | Foto: Gerard Vrakking 11 januari 2017

Led sla deventer gerard vrakking

Twee soorten sla, een lekkere dressing en een glas champagne. 60 bewoners van het Deventer zorgcentrum Humanitas hebben hun eigen Beaujolais Primeur-feestje gehad van sla uit de sla-container achter hun zorgcentrum. Volgende week zondag krijgen ze hun eerste maaltijd met de LED-licht-groente.

LED

Deventenaar Patrick Stoffer (28) heeft de eerste oogst binnen uit de Amerikaanse groentecontainer die hij in november achter Humanitas mocht zetten. Hij kweekt er als eerste in Europa groente met behulp van LED-verlichting. De containers zouden opgestapeld een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld dichtbevolkte steden.

Stoffer is trots op de groente die hij tot nu heeft gekweekt. ,,De boerenkool staat er goed bij, net als de snijbieten en de raapsteeltjes. Ook choy sum, familie van de paksoi, doet het heel goed.''

Goede reacties

Vorige week heeft een van de restaurants in Fooddock sla uit zijn container geserveerd. ,,De reacties waren goed. Ik ben dan ook in gesprek om meer groente te leveren, net als met andere restaurants. En vrijdag krijgt het personeel van Humanitas een bakje met salade mee naar huis. Ook zij hebben belangstelling.''

De bewoners van Humanitas krijgen volgende week zondag snijbieten, twee slasoorten en de Aziatische mizuna bij hun maaltijd. ,,Ik denk dat het werkt. 's Ochtends ben ik de boer die oogst, 's middags de cateraar die een mooi verhaal bij de maaltijd vertelt. Ik denk dat mensen die misschien niet meer zo'n honger hebben, toch weer enthousiast kunnen worden''.

Stoffer streeft er vooralsnog naar eenmaal per week groente aan Humanitas te leveren.