Nieuws Actueel

Eerste Nederlanders keren veilig terug uit Nepal

Van onze redactie 28 april 2015

Image 4886173

Saskia Koningsberger uit Eersel kon gisteravond haar ouders én oom en tante van Schiphol halen. ,,Ze maakten met een groep van tien een rondreis. Toen de beving begon zaten ze in een busje naar Kathmandu. Na de beving werd de rit naar het hotel een chaos, veel omrijden en zo. In het hotel in Kathmandu zaten ze redelijk veilig, dat kan 9,5 op de schaal van Richter verdragen. Op het vliegveld was het chaos, veel duwen en trekken en mannen en vrouwen gescheiden, maar na 1,5 uur vertraging konden ze toch weg.'' Van een aantal Nederlanders van wie eerst nog geen bericht was, is inmiddels bekend dat ze nog leven. De Nederlandse Annette Vriends is veilig en heeft de aardbeving in Nepal overleefd. Eerder heerste er bij haar familie nog grote bezorgdheid. De klinische geneticus uit Leiden kwam gisteravond in beeld op het journaal van de Britse BBC. Ook op Twitter wordt gemeld dat de Nederlandse is gevonden. ,,Annette Vriends is veilig en wel gevonden na beangstigende dagen in de regio Langtang te Nepal", schrijft Rachel Buckner. ,,Wat een geweldig nieuws!". Ook schoondochter Hester Vriesendorp meldt dat haar schoonmoeder terecht is. ,,Ik zag haar op het nieuws, ze kijkt verdrietig en aangeslagen, maar dat is wel onze minste zorg, want ze leeft."

Terecht zouden ook Robin van Rooij, Sofie Steffens en Stef Steffens zijn. De drie zouden zondag aan een 10-daagse tour door Nepal beginnen, schrijft Robin's vader Peter van Rooij op de bekende reiswebsite Tripadvisor. Op Twitter meldt Sue Sherman dat zij in veiligheid zijn, ze schrijft alleen hun namen niet correct. ,,Drie namen uit Nederland zijn veilig. Ze zijn bij mijn zoon Mike." Ook voor Hans van Gastel uit Oosterhout was er goed nieuws. Hij kreeg het verlossende bericht dat zijn zus Margot, haar man Lucas en hun twee kinderen Tijmen en Rens ongedeerd zijn. ,,Ze hebben met hun laatste restje batterij nog gebeld naar iemand anders in de familie,'' zegt Van Gastel. Margot en haar gezin waren aan het trekken in Langtang National Park.

Steeds meer Nederlanders die in Nepal zitten willen naar huis. ,,De situatie wordt chaotischer merken we. Mede door de naschokken zijn er steeds meer mensen die toch naar huis willen'', aldus een woordvoerder van alarmcentrale SOS International. SOS probeert de Nederlanders die het door een aardbeving getroffen land willen verlaten op een vlucht naar huis te zetten. Het was een chaos op de enige internationale luchthaven van Nepal bij de hoofdstad Kathmandu. Honderden mensen, vooral uit buurland India, stonden in de rij om zo snel mogelijk het land te verlaten, meldde de krant Times of India. Vanwege de drukte krijgen vrouwen, kinderen, ouderen en gewonden voorrang op Tribhuvan International Airport. Mensen vallen flauw door angst en stress, vertelde een arts tegen de krant. Tot nu toe zijn al 2500 Indiërs uit Nepal geëvacueerd.