Nieuws Actueel

Eerste paasdag geen rustdag meer

Van onze redactie 3 april 2015

Image 4839938

Het is aan de gemeente om te bepalen of een winkel open mag op eerste paasdag, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dus verschillen de winkelopeningstijden per gemeente. Met als gevolg dat de Praxis in Eindhoven wel open is en die in Zutphen niet. Een franchisenemer kan natuurlijk ook zelf besluiten niet open te gaan, terwijl dat van de gemeente wel mag.

Dat dit jaar meer winkels open zijn op eerste paasdag, kan een Albert Heijnwoordvoerster beamen. Vorig jaar waren 90 filialen open, dit jaar 131, vertelt ze. Flink minder dan de meer dan 600 die tweede paasdag open zijn, maar het geeft wel aan dat eerste paasdag voor steeds meer mensen geen rust- maar een werkdag is.

De vakbond worstelt ermee, zegt Niels Suiker, FNV-bestuurder handel. In de meeste cao's staat dat werken op zon- en feestdagen op vrijwillige basis mag. "Maar in de praktijk is weigeren lastig en komt het vaak voor dat werkgevers 'nee' niet accepteren. We krijgen daar heel wat klachten over", vertelt Suiker. De toeslag van 100% is voor sommige werknemers reden wél te willen werken op zondag, maar daar willen de werkgevers juist vanaf. Het is een struikelblok bij het vaststellen van nieuwe cao's in de detailhandel, zegt Suiker.

Er zijn ook ketens die ervoor kiezen eerste paasdag niet open te gaan. Zo blijven bij IKEA zondag alle filialen dicht.