Nieuws Actueel

Eerste spoor vermiste Boeing 777

Jeroen Jansen 7 april 2014

Op een Australisch marineschip, de Ocean Shield, zijn op de Indische Oceaan signalen ontvangen die mogelijk afkomstig zijn van de zwarte doos van een vliegtuig. Het schip is onderdeel van de internationale zoektocht naar een op 8 maart spoorloos verdwenen Maleisische Boeing 777.

Lees ook:MH 370 neergestort in oceaanChinezen spotten mogelijk MH370Boeing 777 doelwit nucleaire topSmakeloze hoax vermiste Boeing

De Australische coördinator van de zoektocht, Angus Houston, heeft maandag gezegd dat de signalen zeer bemoedigend zijn, omdat ze net zo zijn als signalen van de zwarte doos in een vliegtuig en van het apparaat dat elektronische vluchtgegevens opslaat. Eerst ving de speciale apparatuur aan boord van de Ocean Shield 2 uur en 20 minuten lang een signaal op. Nadat het was weggestorven, is het schip omgedraaid en kreeg het nog ongeveer een kwartier deze signalen door.

In het weekeinde ontving een Chinees schip ook zulke signalen. Maar dat was honderden kilometers ten zuidwesten van de plek waar de Ocean Shield signalen ontving, 1680 kilometer ten noordwesten van de West-Australische stad Perth. De zee is er ongeveer 4,5 kilometer diep.

Het kan volgens Houston nog dagen duren voor bekend is of de signalen afkomstig zijn van de Maleisische Boeing. Die was als vlucht MH370 met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, toen het toestel ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka verdween. De communicatie werd uitgeschakeld en het vliegtuig zou plotseling naar het zuidwesten zijn gaan vliegen.