Nieuws Actueel

Eerste stijging winkelverkopen sinds 2008

Lotte Grimberg 16 februari 2015

Nederlandse winkeliers hebben hun verkopen afgelopen jaar voor het eerst sinds 2008 zien groeien. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Winkels verkochten 1 procent meer. Doordat de prijzen gemiddeld lager waren dan in 2013, nam de omzet met 0,5 procent toe, na twee jaren op rij waarin de opbrengsten daalden.

Vooral in het vierde kwartaal deden winkeliers goede zaken. De decembermaand leverde daaraan met een omzetgroei van bijna 3 procent een belangrijke bijdrage.

Non-foodwinkelsMet name non-foodwinkels lieten in 2014 een sterk herstel zien. Daar groeide het volume voor het eerst in zes jaar. De omzet kwam echter op ongeveer hetzelfde niveau uit als een jaar eerder. In december werd wel een omzetgroei gerealiseerd van 2,5 procent.

WinkelsVooral elektronicazaken, bouwmarkten en drogisterijen zagen de omzet aantrekken. In de meubelbranche kwam die ongeveer net zo hoog uit als in 2013. Bij kledingzaken en winkels voor huishoudelijke artikelen namen de opbrengsten nog af, maar minder sterk dan in de voorgaande jaren.

LeeuwendeelDe verkoop van voedings- en genotmiddelen groeide met 1,3 procent, zowel in volume als in omzet. De afgelopen jaren kende deze branche ook al groei, maar die werd vooral gedreven door prijsstijgingen. De supermarkten waren goed voor het leeuwendeel van de groei. Speciaalzaken hielden de omzet nagenoeg stabiel.

OmzetPostorderbedrijven en webwinkels behaalden afgelopen jaar bijna 10 procent meer omzet dan in 2013. In december werd zelfs 15 procent meer verkocht, waarmee het de sterkste maand van het jaar was voor internetwinkeliers.