Nieuws Actueel

Eet- en bierencafé De Beiaard in Enschede houdt Bockbierfestival

Van onze redactie 19 oktober 2015

Bockbierfestival de Beiaard Annina Romita

Bier is een product dat met een paar eenvoudige aanpassingen al snel een andere smaak krijgt, vertelt Koen Roerink, de bedrijfsleider van het bier- en eetcafé. Ter vergelijking: in wijn zijn de druiven als het ware de mout en bepaalt de druivensoort voor een groot deel de smaak. Bij bier daarentegen kan veel meer worden toegevoegd om de smaakpapillen te verrassen. Karamel bijvoorbeeld. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of de brouwers mengen het door hun brouwsel. "Je kunt er alles mee doen, je kunt met het maken van bier als het ware spelen", legt Roerink uit.

Vijftig verschillende bockbierenNiet vreemd dus dat er vijftig verschillende bockbiersoorten over de toog gaan. En dan tapt de kroeg ook nog eens in totaal 150 andere soorten bier. 24 kranen telt de kroeg waaruit het gele en bruine gerstenat wordt getapt.

StrippenkaartHet weekend is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de verschillende biersoorten. Met een strippenkaart van tien consumpties voor 17,50 euro kan het bier proeven beginnen. In een klein glas, dat eerder lijkt op een wijnglas, wordt het bier geserveerd. Bier met bijzondere namen als Oldskool Einbockisch, Oersoep Sex De Hemel, Oerboky en Motherb*cker. "Het glas is half zo groot als een normaal bierglas. Zo kunnen de gasten meer van de biersoorten drinken. Van een groot glas zit je al snel vol", vertelt Roerink. Het alcoholpercentage van de bockbiertjes ligt dan ook hoger dan van normaal pils. Het bockbier met de meeste alcohol is Emelisse imp. Doppelbock: 11 procent.

De Gewaeghde BockEn wat is het favoriete bier van de bedrijfsleider? "De Gewaeghde Bock van onze eigen brouwerij De Bekeerde Suster in Amsterdam. Het is een sterk biertje, met veel smaak", vindt hij. De speciaalbieren die grote brouwerijen zoals Grolsch uitbrengen zijn neutraal van smaak, meent hij. "Omdat het voor een grotere doelgroep is bedoeld. En daardoor lopen die bieren ook zo goed."

HeuvelrugTussen de bieren die dit weekend op de kaart staan zit er geen afkomstig van een Enschedese brouwerij. Wel één uit Ootmarsum en eentje afkomstig van de Sallandse Heuvelrug. De Enschedese brouwers Yellow Moon Bier, Brouwerij Rigters en Eanske hebben op dit moment geen bockbier in huis. Roerink: "Wel weet ik dat een aantal van deze brouwers in de toekomst ook met een eigen bockbier op de markt komt."

‘Hot’Het festival bij deze oude kroeg uit Enschede bestaat al 28 jaar. "Mensen komen tegenwoordig niet alleen voor een biertje naar de kroeg. Een kleine bierkaart is niet meer voldoende. Het is hot om met iets speciaals te komen voor de klant", legt Roerink uit. Dit jaar heeft het café het bockbierfestival groter aangepakt. "Het ene jaar pakken wij wat meer uit dan in het andere jaar. Dit jaar hebben wij er een tent bijgezet. De gezellige sfeer in het café proberen we hier naartoe te brengen."

Biergenieter In de tent staan tafels met banken die zo uit een Duitse Biergarten lijken te komen. In het midden staan heaters die voor warmte zorgen. De muziek van de textielbeatband BRAC speelt. De Enschedese Monique Roelvink zit aan een van deze tafels met een stel vrienden. Bierkenner is ze niet, maar in de toekomst wil ze zeker vaker speciale bieren proeven. Voor haar smaakt het herfstbier van Hertog Jan het beste. "Ik heb één strippenkaart gekocht en als die op is dan ga ik naar huis. Ik werk in de zorg en morgenochtend moet ik om zeven uur weer beginnen..." Wat maakt deze bockbieravond voor haar als beginnende biergenieter zo leuk? "Ik wilde het toch een keer proberen. De tent, de muziek, het geeft een gezellige sfeer."

Foto: Annina Romita