Nieuws Actueel

Eetcafé ’n Esch in Den Ham viert 25-jarig jubileum en vernieuwt terras

Van onze redactie 14 juli 2015

Eetcafe n Esch Lenneke Lingmont

"Het vorige terras bestond uit een verouderd zonnescherm, halfhoge schotten en veel biermerkreclame. Het oogde niet meer aantrekkelijk, het was op. Veel fietsers en wandelaars keken naar de buitenkant en besloten een ander eetcafé op te zoeken, want als iets er niet goed uit ziet dan zal het verder ook niet veels goeds zijn. Zo denken de mensen én terecht."

Weerbestendig Mede-kroegeigenaar Sandrie Hofsteede is daarom helemaal in z'n nopjes met het verbouwde buitenterras, grenzend aan de Esweg in Den Ham. Het nieuwe buitenverblijf is weerbestendig, waardoor het terrasseizoen verlengd kan worden. "De klanten zitten nu meer beschut tegen de wind. Ook als het regent kunnen ze gerust buiten zitten. Alles is volledig overdekt. Dat betekent dat wij in het voorjaar eerder kunnen beginnen en in het najaar langer door gaan. Maar wij komen ook de rokers tegemoet. Het nieuwe overkapte buitenterras is veel aangenamer dan het vorige", laat de kroegbaas weten.

Tijd voor een feestje Hij runt het café dit jaar vijfentwintig jaar met z'n vrouw Jet. Tijd voor een feestje, vinden ook Sandrie en Jet. Maar het echtpaar weet nog niet exact hoe ze hier invulling aan gaan geven. De laatste jaren hebben ze flink aan de weg getimmerd om het eetcafé mee te laten gaan met de tijd. Aan de achterkant is een nieuw terras gerealiseerd, de snackcorner is uitgegroeid tot een belangrijke inkomensbron evenals de maaltijdservice voor particulieren.

Extreem lange dagen Naast alle verbouwingen en investeringen, is het duo iedere dag actief in het café. Jet: "We beginnen iedere ochtend om half negen en eindigen 's nachts rond een uurtje of twee. Ja, dat zijn extreem lange dagen. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd. Je moet ook wel een beetje gek zijn om kroegeigenaar te zijn. Anders houd je het niet vol."

Sandrie vult aan met: "Het café is van jezelf. Daar werk je toch net iets harder voor dan dat je voor een ander werkt. Ik ben nu zestig jaar, we gaan nog door tot mijn pensioen. Wie het daarna overneemt? Ik weet het nog niet. Ik denk er wel over na en ik heb ook al advies ingewonnen bij deskundigen over mogelijke overnames. Maar het duurt nog wel even. We zijn inmiddels als bedrijf uitgebouwd, het wordt nu weer tijd dat we geld gaan verdienen."

Fietsers en wandelaarsOok hoopt het tweetal de fietsers en wandelaars die voorheen het eetcafé links lieten liggen, weer te mogen verwelkomen. De twee brengen hun zaak onder de aandacht bij diverse wandel- en fietsbladen en ook gaan ze door met het schenken van zogenoemde speciaalbiertjes. Sandrie: "Wij hebben er vier aan de tap en zes op de fles. Een toerist wil ook wel eens wat anders en dat bieden wij. Maar met het nieuwe buitenterras is ons pand ook aantrekkelijker geworden. En weet je wat bijzonder is? Zoals de voorkant van het pand er nu uitziet, zo hadden wij het tien jaar geleden al in gedachten. Alleen nu hebben wij de kans gekregen om deze investering te doen. En we zijn ontzettend tevreden met het eindresultaat."

Foto: Lenneke Lingmont