Nieuws Actueel

Effect steun ECB moeilijk in te schatten

Van onze redactie 22 januari 2015

3 kwartier voor het slot stond de AEX 1,5 procent hoger op 447,85 punten en koerste de MidKap 0,8 procent hoger op 658,71 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,1 en 1,5 procent.

Hoofdeconoom Nick Kounis van ABN AMRO verwacht dat de maatregelen de economische groei en de inflatie vooruit kunnen helpen en vindt ze daardoor zeker de moeite waard. ,,Maar we moeten geen wonderen verwachten''', voegde hij daaraan toe. ,,Het grote probleem is dat de potentiële economische groei in de eurozone is afgenomen. Om de economische prestaties op lange termijn te verbeteren moeten overheden meer werk maken van hervormingen.''

Euro Econoom Carsten Brzeski van ING concludeerde dat de ECB al zijn kaarten op tafel heeft gelegd. Het uiteindelijke effect van de maatregelen is volgens hem hoogst onduidelijk. Hij verwacht in dit verband het meeste van de verzwakking van de euro, die de export helpt, en een positief effect op het vertrouwen in de economie.

Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan de AEX met een min van 3,6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore behoorden met winsten tot 3,7 procent tot de sterkste stijgers in de AEX.

Imtech In de MidKap was Imtech een positieve uitschieter met een plus van 9 procent. De opdracht die de technisch dienstverlener in Polen van Volkswagen heeft verworven, is volgens analisten en beleggers goed nieuws voor het bedrijf. Groothandelsbedrijf Sligro won 2,8 procent na publicatie van de jaarresultaten.

Balfour Beatty won in Londen 4,1 procent en herstelde daarmee van een eerder verlies. Het Britse concern verwacht dat de winst van zijn geplaagde bouwdivisie in 2014 lager zal uitvallen dan eerder voorzien. Ook schrapt het bedrijf het aandeleninkoopprogramma en wordt het dividendbeleid tegen het licht gehouden.

De euro was 1,1447 dollar waard, tegen 1,1595 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 47,15 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 48,78 dollar per vat.