Nieuws Actueel

Efteling-zwaan Koosje in diepe rouw gedompeld

Bram de Vrind 23 februari 2015

Een klein drama tekent zich af in pretpark de Efteling. Zwarte zwaan Koosje is sinds het overlijden van zijn soortgenootje Keesje in diepe rouw gedompeld. Hij staart al weken naar zijn eigen spiegelbeeld in een prullenbak in het pretpark. Daarin denkt hij zijn overleden metgezel te zien.

Het dier is behoorlijk van slag, bericht pretparksite Looopings. Efteling-medewerkers die zich over de zwaan ontfermen, maken zich grote zorgen. Zwanen zijn monogaam: een paar blijft hun hele leven bij elkaar.

GondolettaKeesje en Koosje werden april vorig jaar uitgezet in de buurt van de Gondoletta. "Het koppeltje is nu al niet meer weg te denken uit deze vijver", aldus het pretpark destijds.Het zwanenduo werd vernoemd naar de in 2013 overleden zwarte zwaan Keesje, die dertig jaar lang in de contreien van de Siervijver te vinden was.

DierentherapeuteHolistisch dierentherapeute Carmen Wilbers heeft inmiddels haar diensten aangeboden om het liefdesverdriet van de zwaan te verminderen, weet Omroep Brabant. "Ik wil best naar Kaatsheuvel rijden om haar verdriet proberen te verminderen."

Goed oplettenWilbers: "Liefdesverdriet bij mensen kan net zo diep gaan als bij dieren. De Efteling moet de komende tijd goed opletten of het dier wel voldoende en goed eet."

Bach-bloemenDe dierentherapeute denkt dat een behandeling met zogeheten Bach-bloemen soelaas biedt. "Deze zorgen ervoor dat dieren over die drempel stappen die hen ervan weerhoudt een gelukkig leven te leiden. In dit geval is liefdesverdriet dus de drempel."

Iedere mogelijkheid De Efteling ziet Wilbers graag komen. "We grijpen iedere mogelijkheid aan om ervoor te zorgen dat Koosje zich weer beter gaat voelen", aldus een woordvoerder van het pretpark.