Nieuws Actueel

'Eibergen moet aantrekkelijk worden voor inwoners en bezoekers'

Van onze redactie 9 oktober 2015

Eibergen Carlo ter Ellen

"Eibergen moet aantrekkelijk worden voor inwoners en bezoekers", aldus Vogelzang. De kosten? Zo'n 4 à 5 miljoen euro. Een deel van het geld komt van provincie Gelderland en de gemeente Berkelland. Daarnaast verwachten wethouder Han Boer en de initiatiefnemers dat ondernemers een financiële bijdrage leveren.

Ommen De zaal van café De Klok zat vol belangstellenden. Wies Bol van het gelijknamige adviesbureau opende de avond. Volgens Vogelzang is Eibergen goed te vergelijken met Ommen. Dat is toevalligerwijs het dorp waar de architect woont, en waar in het verleden de dorpskern is hervormd. "Er loopt een N-weg door Ommen, het ligt eveneens aan een rivier en de dorpsmentaliteit lijkt sterk op die van Eibergen", vertelt Vogelzang.

Hart van Eibergen Maar wat moet er gebeuren om het centrum voelbaar en kenbaar te maken? Ten eerste moet het dorpscentrum bereikbaar zijn voor het (auto)verkeer. De huidige invalswegen leiden om het dorp heen, en op de borden ontbreekt het aan duidelijke verwijzingen naar het hart van Eibergen. Hierdoor mist de bezoeker alle potentie die het dorp bezit, volgens Vogelzang. Ook ontnemen bomen het zicht op de dorpskern.

Horecagelegenheden Daarnaast moet de huidige parkeerplaats op de Brink worden aangepast: minder auto's en meer ruimte voor toekomstige horecagelegenheden. Op deze wijze ontstaan zogenaamde 'belevenisplekken', aangegeven met herkenbare bestrating. Wel wordt het aantal huidige parkeerplaatsen gehandhaafd. Parkeren op een dorpse manier, waarbij geen vaste parkeervakken zijn aangegeven. De parkeerplaats rondom het dorpshart, de Whemerhof achter de bibliotheek, krijgt in de ideeënschets een doorsteek met een verbinding naar het centrum.

Authetieke sfeer Groenvoorzieningen als bomen, planten en kleurige bloemen moeten het straatbeeld opfleuren en de blik afwenden van de vele troosteloze gevels die Eibergen rijk is. Kortom: "De authentieke sfeer en beleving van het dorp moeten wij weer kenbaar maken. Het centrum moet als het ware voelbaar zijn", legt Vogelzang uit.

Plan Het team stak dit voorjaar de koppen bij elkaar om een nieuwe visie te ontwikkelen. Niet omdat de vergrijzing toeneemt, maar om een prachtig plan te creëren voor Eibergen. Het is nu aan de burgers om ideeën en meningen te delen met de initiatiefnemers. Uiteindelijk komt er een definitief plan, in mei 2016, te liggen bij de commissie en gemeenteraad. Wethouder Boer wil aan de slag zodra het geld er is. "Werkenderwijs gaan we aan de slag. Zodra er geld is voor een fase uit het plan, dan wordt dat aangepakt", vertelt hij.

De Brink in het centrum van Eibergen is nu vooral een ietwat saaie parkeerplaats, al is het plein groen ingezoomd. Er valt nog heel wat winst te behalen om het dorpshart aantrekkelijker te maken. Foto: Carlo ter Ellen