Nieuws Actueel

Eigen bubbels uit de polder

Inge Blankvoort 15 december 2015

Champagne Marknesse flevoland eigen wijngaard

Het nieuwe jaar verwelkomen met een 'champagne' uit eigen regio: wijngaard Maronesse uit Marknesse maakt het mogelijk. Proost!

Achthonderd flessen champagne heeft Maronesse laten maken, van druiven uit eigen wijngaard. Een primeur voor het bedrijf uit Marknesse dat nog geen eigen champagne in het schap had.

Cor en Riek van der Veeken begonnen in 2004 met hun wijngaard die nu 3,23 hectare omvat aan de Steenwijkerweg tussen Marknesse en Blokzijl. Het assortiment eigen wijnen omvat inmiddels ruim tien soorten. "En nu dus ook een champagne", zegt Riek van Veeken met trots.

Waarom een champagne?"Die ontbrak nog. We hebben witte wijnen, rode wijnen, twee rosés en een prosecco, maar tot nu toe geen champagne. We willen graag weten of er vraag naar is. Daarom hebben we achthonderd flessen champagne laten maken van druiven uit onze eigen wijngaard."

Een kwestie van gewoon doen?"Dat besluit dateert van vorig jaar. We hebben een selectie goede druiven wat vroeger geplukt, voor champagne heb je meer zuur nodig, daarvoor moet je jongere druiven hebben. Daar hebben wij zelf wijn van gemaakt die vervolgens naar Duitsland is gegaan voor de bubbels. Wij kunnen zelf geen champagne maken. Wij hebben de dure machines ook niet die daarvoor nodig zijn. Bovendien gaat om specialistisch werk. In Speyer (Duitsland, red.) weten ze heel goed wat ze doen."

Hoe is de champagne geworden?"Mooi zuiver. Lekker, althans dat vind ik zelf. Het is onze wijn, dus ik ben bevooroordeeld. Een brut-champagne, niet de allerdroogste. Gemaakt van Souivignier-grisdruiven."

Een echte Champagne Maronesse?"Zo mogen we de champagne niet noemen. De officiële naam Champagne is voorbehouden aan flessen uit de streek Champagne in Frankrijk. Wat we hebben, is wel een soort champagne, daarom zetten we hem ook zo neer. De naam maken we woensdag bekend, als de burgemeester van de Noordoostpolder het eerste exemplaar krijgt. Het is een passende naam, bedacht door twee klanten die als prijs ook een fles krijgen."

Volgend jaar weer?"Nee, dat niet. We weten echt niet of er markt voor is. Stel dat de mensen deze champagne niet lekker vinden. Dan blijf je wel met die flessen zitten. We hebben er dit jaar ook geen druiven voor geplukt. Eerst zien hoe de verkoop loopt."

Eind dit jaar weten jullie vast meer."Champagne wordt gezien als echt iets voor het eind van het jaar. Daarom zetten we het ook nu in de markt. Maar eigenlijk is het een feestdrankje, een drankje dat ook op een ander moment prima smaakt. Een lekker, koel glaasje champagne in de zomer. Heerlijk."