Nieuws Actueel

Eigen onderneming: Auto van de zaak of privé?

Rik Nizet 12 november 2014

Wie zelfstandig ondernemer is heeft twee keuzes om zijn auto te verzekeren: op eigen naam of op naam van de zaak. Beide opties kennen hun eigen voor- en nadelen. Natuurlijk betekent het niet dat je de auto niet voor privé kilometers mag gebruiken als deze op naam van de zaak staat en andersom. Er zijn wel een aantal regels aan verbonden. We bespreken ze hier.

Privéauto voor zakelijk gebruikHet is mogelijk om je privéauto voor zakelijk gebruik in te zetten. De verzekering staat dan niet op naam van de zaak, maar op je eigen naam. De kosten van de autoverzekering en het bezit van je auto mag je niet bij je onderneming in rekening brengen. Dat betaal je dus gewoon zelf. Maar maak je een zakelijke rit met je privéauto, dan mag je 19 cent per kilometer van de bedrijfswinst aftrekken.

De belastingdienst vereist wel dat je een rittenregistratie bijhoudt. Voor elke zakelijke rit die je maakt vermeld je de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, de adressen waartussen je reist en de route die je hebt gereden.

Zakelijke auto voor privé gebruikRijd je jaarlijks minder dan 500 privékilometers, dan ziet de Belastingdienst je auto als bedrijfsauto. Elke gereden kilometer moet je kunnen verantwoorden. Dat gebeurt door middel van een rittenregistratie. Bewaar alle bonnetjes, agenda’s en routeplanners, de Belastingdienst kan hierom vragen als ze je registratie willen controleren.

Rijd je meer dan 500 privékilometers, maar wil je je auto toch als bedrijfsauto aanmerken, dan betaal je een bijtelling. Meestal bedraagt dit 25 procent van de cataloguswaarde van de auto. Is je auto ouder dan 15 jaar, dan wordt de marktwaarde van de auto als uitgangspunt genomen.

Autoverzekering: welke dekking?Of je nu een privéauto hebt of een auto van de zaak: een autoverzekering is altijd verplicht. Welke dekking je auto nodig heeft beslis je zelf. Als de auto maar minimaal WA verzekerd is. Heb je een gloednieuwe auto, dan is een all risk verzekering aan te raden. Is je auto tussen de vijf en tien jaar oud, dan is een WA+ beperkt casco dekking voldoende. Heb je een oudere auto, dan heb je aan een WA dekking genoeg.