Nieuws Actueel

Eigenaar Dorpswinkel Wildenborg trekt zich na een halve eeuw ‘voorzichtig’ terug

Van onze redactie 4 mei 2015

Wildenbrog Reinier van Willigen

„Oprichter Bernhard Wildenborg, de broer van mijn opa, had geen opvolger. Maar mijn vader Hendrik zag het wel zitten om smid te worden.” Als Bernhard Wildenborg eind jaren vijftig overlijdt wordt Hendrik eigenaar. Vaak is Jan Wildenborg in de buurt van zijn pa te vinden. Spulletjes aangeven, even iets vasthouden. „En wat later bracht ik met de transportfiets gasflessen rond, een mooi werk voor zo’n jongen.”

OpvolgerHij verhaalt over de bouw van hun eerste winkel in 1963 en glimlacht als hij terugdenkt aan die jaren. Dat hij 50 jaar geleden in het bedrijf komt ligt voor de hand. Zijn oudste broer kiest bewust voor een andere technische richting. En vader Hendrik ziet in Jan een geschikte opvolger.

AlleenIn tien jaar avondschool bekwaamt Jan Wildenborg zich verder in het vak. Vlak daarna overlijdt zijn vader. Op zijn 25e staat hij er opeens alleen voor. Maar er is hulp: zijn moeder blijft meehelpen in de zaak en echtgenote Lucy Scholten doet de administratie.

VeelzijdigDe familieonderneming blinkt uit in veelzijdigheid. Stalinrichting, constructiewerk, landbouwmechanisatie, verkoop en verhuur van fietsen en tuinmachines. „In een klein dorp is het moeilijk om een klein bedrijf als het onze rendabel te houden. Het is daarom belangrijk meerdere ijzers in het vuur te hebben. Een uitspraak van mijn vader is me altijd bijgebleven: ‘Better veur ’n dubbeltje haandel dan veur ’n kwartje wark’. Ach, het één kun je niet los zien van het andere.”

AssortimentDe Wildenborgs denken en werken met hart en ziel mee om de leefbaarheid van hun kerkdorp op peil te houden. Het assortiment van de Dorpswinkel is afgestemd op de hedendaagse behoefte van de Buurser boeren, burgers en buitenlui. Een kleine greep: werkkleding, tuinbenodigdheden, gereedschap, sanitair, elektra, verf- en ijzerwaren, schoonmaakartikelen. Je kunt er 24 uur per dag tanken. Er is een stomerijdepot, een geldautomaat, een agentschap van PostNL en een VVV-servicepunt. Uiteraard zijn er openingstijden en ook grenzen. Maar in geval van nood laten ze je niet in de kou staan.

SamenwerkingOok over de samenwerking met bedrijven en instellingen in de toeristische sector is hij content. Huurfietsen en -mountainbikes worden ter plekke bezorgd en weer opgehaald. Datzelfde geldt voor tweewielers die onderhoud nodig hebben. Jan Wildenborg is er tot in de avonduren zoet mee.

FamiliebedrijfDe vof Wildenborg bestaat (nu nog) uit Jan en Lucy Wildenborg, hun dochters Angelique en Judith en schoonzoon Fons Velthuis. Schoonzoon Paul ter Huurne heeft zijn installatiebedrijf ondergebracht in het pand. „We zijn een klein familiebedrijf en willen dat graag zo houden. Er is een monteur voor de landbouwmechanisatie en één voor de fietsen. Maar overal komen ze er soms één te kort. Dan spring ik bij.” Vaak gaat het om advies, want Jan Wildenborg heeft zo langzamerhand een mooie hoop ervaring. Ondanks zijn pensioen is hij nog altijd actief. „Maar we trekken ons nu geleidelijk terug uit het bedrijf en zijn bezig het stokje over te dragen aan de kinderen”, laat hij weten. Zo maar loslaten vindt hij lastig. „Als het kan zou ik graag zo verder gaan. Ik ben hier elke dag met plezier.”