Nieuws Actueel

Eigenaar Grolsch wil praten over overname

Van onze redactie 17 september 2015

Grolsch Frans Nikkels

Het in Brussel genoteerde AB InBev is 's werelds grootste brouwer met merken als Stella Artois, Corona, Hoegaarden, Budweiser, Leffe en Beck's. Het liet eerder weten een bod te willen doen op de mondiale nummer 2, het Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller. Die produceert behalve Grolsch onder meer ook Foster's, Peroni en Dorada.

Grootste bierbrouwer ter wereldHet samengaan van de twee creëert de grootste bierbrouwer ter wereld, ver voor de nummer 3 Heineken. Het fusieconcern zou een marktwaarde hebben van 218 miljard euro. Een concreet bod is overigens nog niet gedaan, maar zal volgens kenners zeer waarschijnlijk ruim boven de 100 miljard euro oplopen. Dat is direct de grootste deal in de biersector in de geschiedenis en één van de grootste overnames wereldwijd ooit.

Onderdelen afstoten AB InBev waarschuwde woensdag wel dat zijn interesse niet zeker in een bod of een overeenkomst zou resulteren. Waarschijnlijk moeten de bedrijven in elk geval onderdelen afstoten om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de overname.

Heineken Er werd al langer gespeculeerd over een overnamebod van AB InBev op SABMiller. Vorig jaar nog benaderde SABMiller Heineken met een voorstel, maar dat werd afgewezen.

Op de Brusselse beurs klom AB InBev woensdag 6,4 procent en in Londen won SABMiller 19,9 procent aan waarde. Het aandeel Heineken ging in Amsterdam 3,3 procent omhoog.

Foto: Frans Nikkels