Nieuws Actueel

'Stop asielzoekers weg in verste hoekje Nederland'

JEFFREY KUTTERINK 2 december 2015

Hedwigepolder

Gery De Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, biedt zijn polder aan voor de opvang van 5000 vluchtelingen. Voordat Nederlands bekendste polder in 2019 definitief verandert in een natuurgebied, wil De Cloedt het nog een laatste zinvolle bestemming geven. Binnen enkele maanden moet een deel van de polder er wat hem betreft heel anders uitzien.

Niet dat De Cloedt denkt dat hij met het plan de ontpoldering kan tegenhouden. Wel stelt hij vast dat er een probleem is in de wereld en dat hij de ruimte heeft voor de opvang van vluchtelingen. Een architect heeft al een eerste schets gemaakt. In de polder van 300 hectare, heeft De Cloedt zo’n 45 hectare vrij tot zijn beschikking. Ruimte zat om er chalets en ruimtes voor toiletten, douches en kantines neer te zetten, zegt hij.

Met de tijdelijke opvang wil hij zijn steentje bijdragen aan het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk. Want het duurt nog wel even voordat met de ontpoldering wordt begonnen. In de paar jaar die de polder nog rest, kunnen een paar duizend mensen worden geholpen, denkt De Cloedt. De eigenaar van De Hedwigepolder heeft zijn plan neergelegd bij de gemeente Hulst en de provincie Zeeland. Maar die willen er inhoudelijk niet op reageren. Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst wil wel kwijt dat hij van het idee van De Cloedt heeft gehoord.

Lees ook:

- Elke vluchteling met een businessplan mag blijven- Extra bakken voor vluchtelingen

"De heer De Cloedt heeft de Hedwigepolder bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aangeboden als grootschalige opvanglocatie. Als het COA mogelijkheden voor opvang ziet, komt ze bij de gemeente met een verzoek. Net zoals dat in Terneuzen met Marina Beach is gegaan. Maar wij hebben nog niets van het COA gehoord, dus wachten wij als college rustig af."

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zegt dat er volop behoefte is aan grote opvanglocaties. Momenteel verblijven her en der in het land 1400 vluchtelingen in sporthallen. Of de afgelegen Hedwigepolder een geschikte plek is, wil een woordvoerder van het COA niet zeggen. Volgens hem is in het algemeen vooral bestuurlijk draagvlak van belang. Bereikbaarheid en vervoer zijn volgens hem ‘altijd te regelen’. Het COA reageert niet specifiek op het plan van De Cloedt. Want mocht het COA er ooit interesse in hebben, wil ze een eventueel gesprek daarover met de gemeente nu niet verstoren. De komende maanden worden alle plannen besproken aan een speciale ‘regietafel’ waarin gemeenten, provincie en het COA zitten. Daar wordt besloten op welke plek Zeeland 2500 asielzoekers zal opvangen.