Nieuws Actueel

Eigenares Chocolaterie Middelburg Vrijwilliger van het Jaar

Maurits Sep | Foto: Lex de Meester 9 december 2015

Chocolate lovers

De Middelburgse chocolaterie Chocolate Lovers heeft de landelijke vrijwilligersprijs gewonnen. Eigenaresse Nanny Jansen kreeg de beloning voor haar inzet bij Stichting Opkikker.

Telefoontjes, sms’jes, whatsappjes, opgestoken duimen van mensen die de winkel passeren. De felicitaties stromen binnen maar Nanny Jansen uit Middelburg blijft er kalm onder. Zeker, ze is super trots op de Passieprijs voor de Vrijwilliger van het Jaar. “Maar de bestellingen voor Kerstmis moeten ook af.” Kijk, dat zijn de echte vrijwilligers. Content met een compliment, maar het werk gaat voor.

Chocolate Lovers in het geval van Nanny Jansen (36). De stichting die bonbons, chocoladeletters en allerlei andere lekkere dingen maakt van chocolade. Geld dat met de verkoop wordt verdiend, wordt besteed aan activiteiten voor zieke kinderen.

Kom je nu nog wel aan werken toe? “Jawel hoor. En het is natuurlijk ook hartstikke leuk dat mensen zo massaal reageren.”

Vertel eens: hoe was het maandag? “We kregen eerst een rondleiding door het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Daarna was er eten en toen de prijsuitreikingen. De categorie voor de Passieprijs was als laatste aan de beurt. De spanning liep dus langzaam op. Gezonde spanning hoor! Ik kwam met niks en rekende nergens op. Bovendien waren er vijf andere sterke kanshebbers voor de prijs. Ik vond het al een hele grote verrassing dat ik tot de zes genomineerden hoorde. Ik was er helemaal niet mee bezig. Ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

En dat doe je 150 uur per maand, zoals de jury opmerkt. Dat is nogal wat. “Volgens sommigen is het nog wel meer. Maar ik doe het niet alleen hé, we zijn met een heel team. Ik neem de productie op me, maar spring bij waar ik nodig ben. In de verkoop, in de bezorging.”

Volgens de jury breng jij passie en plezier in het team. Hoe doe je dat? “Gewoon, door enthousiast te zijn. Dat is echt niet zo moeilijk hoor. Wij krijgen zo veel liefde terug voor wat we doen. Als ik de lach van een kind zie dat dankzij ons een leuke dag heeft gehad, dan kan ook mijn dag niet meer stuk. Negen van de tien moeders pinken na zo’n dag een traantje weg. Dat doet me heel veel. We doen ook veel voor ouderen. We brengen elke week bonbons naar de hospices in Middelburg en Goes.”

De Passieprijs van Meer dan Handen is een juryprijs. Hoe belangrijk is de prijs voor jou? “Ik vind het echt geweldig. Dit is zo’n grote blijk van waardering. Juist omdát het een prijs is van een jury. Bij een publieksprijs gaat het er soms om wie de grootste achterban heeft en dus de meeste stemmen krijgt. Nu heeft een jury een oordeel gegeven. Dat vind ik extra speciaal. Toen ik mijn naam hoorde noemen, kon ik ook niks meer zeggen. Ik had er geen woorden voor. De jury zei na afloop ook nog eens tegen me: ‘We konden niet anders dan jou die prijs geven’. Dus ja, dit betekent veel voor mij. En voor ons team.”

Waaruit bestaat de Passieprijs eigenlijk? “Ik heb duizend euro gekregen dat ik aan een reisje mag besteden. Ik had de kinderen vooraf beloofd dat áls ik zou winnen, dat we dan naar Disneyland Parijs gaan.”

En nu? “Snel aan de slag, want dit zijn de drukste maanden voor ons. Zo’n prijs is prachtig, maar het werk gaat gewoon door.”

Opkikker Chocolade maakt gelukkig en kent vele mogelijkheden maar is tegelijk ook breekbaar net zoals het leven. Dat is het motto van Stichting Chocolate Lovers in Middelburg. De stichting heeft twee winkels in Middelburg waar chocolade producten worden verkocht. Zij levert ook aan tal van horecazaken en winkels. Het geld dat daarmee wordt verdiend, wordt gebruikt om zieke kinderen een leuke dag te geven. Chocolate Lovers houdt op vrijdag 12 februari 2016 een SuperOpkikkerdag. Zestig Zeeuwse gezinnen met langdurig zieke kinderen kunnen dan naar Middelburg komen voor een dag vol leuke workshops en andere activiteiten. Meer informatie is te vinden op www.chocolatelover.nl en Facebook: Super-Opkikkerdag 2016.