Nieuws Actueel

Eigenaresse Eringa Mode heeft geen opvolger voor ‘haar meisjes’ gevonden, winkel sluit

Van onze redactie 12 oktober 2015

Marjan Elbrink Christian van der Meij

Het is een logische stap, maar dat maakt het besluit om te stoppen voor Marjan Elbrink (67) niet minder moeilijk. Het moment dat de Almelose voorgoed de winkeldeur aan de Oranjestraat sluit, wordt emotioneel. Aan het eind van het jaar breekt dat moment ongetwijfeld aan, maar stiekem is de hoop nog gevestigd op een reddende engel. „Je wilt dat de zaak wordt voortgezet”, zegt Elbrink. „Vooral voor mijn meisjes die hier met hart en ziel al jaren in de winkel staan. Maar het is geen gemakkelijke tijd voor beginnende ondernemers, je moet tenslotte wel investeren. Misschien dat er toch nog iemand opstaat om het over te nemen, want we draaien goed.”

Partner Maar de onderneemster heeft de knoop doorgehakt en zet er een streep onder. Ze heeft dat alleen moeten doen, zonder haar man Roel, die begin dit jaar na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd overleed. „Ik mis mijn partner maar ook mijn zakenmaatje, mijn klankbord. Ik zou samen met Roel met pensioen gaan, samen genieten van onze kleinkinderen en hobby’s. We waren al langere tijd bezig met het zoeken naar een overnamekandidaat. Ik word straks 68 dus het is een logische stap om te stoppen, maar die stap moet ik nu in mijn eentje zetten.”

Begrip Eringa Mode, al 42 jaar gevestigd aan de Oranjestraat 28, is een begrip in de stad en ver daarbuiten. Moeders en dochters komen samen naar de modezaak en kopen meestal allebei wat.

Geen sentimenteel verhaal Het mag van deze ‘zakenvrouw met een zachte kant’ geen sentimenteel verhaal worden, maar het verdriet is onlosmakelijk verbonden met het afscheid van een leven als ondernemer. „Je bént die winkel, het beheerst je hele leven. Nu heb ik met het plotselinge overlijden van Roel ontdekt dat het ook anders kan zijn. Wie zegt dat ik hier over vijf jaar nog mag rondlopen? Daarom wil ik meer tijd voor mezelf. Ik wil proberen om er nog wat van te maken, samen met onze drie zoons en hun gezinnen en vrienden. Oppassen op de kleinkindjes, tuinieren en wat doen met kunstgeschiedenis. Hoe moeilijk het ook is, het is een logische keus die ik maak.”

Gemis Het sluiten van de winkel betekent een gemis voor Almelo en in het bijzonder voor de Oranjestraat. „Hier zitten ondernemers met een drive. Dat moet je wel zijn om het hoofd nog boven water te kunnen houden in deze tijd, met onder meer internet als concurrent.”

Hoogtepunten De hoogtepunten uit 42 jaar Eringa Mode? „Ik heb hier ontzettend veel lieve klanten de revue zien passeren. We hebben een fijn op elkaar ingespeeld team met meiden op wie ik kan bouwen. De klant is altijd het middelpunt, zoals het hoort. Als een klant slecht ter been is, haalt een van de meisjes haar met de auto op van huis. En natuurlijk hebben we veel leuke dingen meegemaakt, Vanessa die optrad tijdens de braderie en zich hier moest omkleden. De millenniumwisseling en de overgang van de gulden naar de euro met twee verschillende kassa’s. Vorig jaar hebben we de zaak nog een facelift gegeven, met onder meer spulletjes van de kringloop. Twintig jaar hebben we boven de zaak gewoond, de kinderen zijn hier opgegroeid. Maar ja, op een gegeven moment heb je weinig keus.”

Eringa Mode gaat dicht met ingang van 1 januari 2016. Maandag aanstaande is de winkel aan de Oranjestraat gesloten in verband met de voorbereidingen op de opheffingsuitverkoop, dinsdag vanaf 9.00 uur.