Nieuws Actueel

Eigenaresse van cadeauwinkel Pergi Indonesia in Hengelo: ‘Mijn winkel is voor iedereen’

Van onze redactie 30 juli 2015

Pergi Indonesia Lenneke Lingmont

Pergi Indonesia maakt deel uit van de EerlijkWinkelen-route in Hengelo. Dat ze benaderd is door EerlijkWinkelen vindt ze erg leuk: "Het is toch best een fijn gevoel dat je erkenning krijgt, dat het werk wat je doet als iets goeds wordt beschouwd."

Goed doel De Jong verkoopt producten die vanuit heel de wereld komen. De inkoop doet ze voornamelijk bij groothandels. "Ik probeer zoveel mogelijk fairtrade- en biologische producten in te kopen", zegt ze. "Bij een groothandel waar ik de artikelen koop gaat er per ontvangen euro 10 cent naar een goed doel. Nu gaat de opbrengst naar Nepal, naar aanleiding van de aardbevingen van 25 april en 12 mei dit jaar."

HoutsnijwerkenIn eerste instantie begon De Jong met de verkoop van producten uit Indonesië: "Ik vind houtsnijwerken uit Indonesië altijd al erg mooi, toen mijn vader in 1998 een advertentie in de krant las waarin een winkelruimte te koop werd aangeboden kwam ik op het idee deze houtsnijwerken te gaan verkopen. Indonesië is inmiddels vrijwel leeg gekapt, dus moest ik me gaan richten op andere artikelen."

EmotiesPergi Indonesia staat nu vooral bekend om het brede assortiment aan wierook, maar er zijn ook boeddha's, kristallen, edelstenen, klankschalen, wenskaarten en etherische oliën verkrijgbaar. "Klanten kunnen hier terecht voor allerlei producten die te maken hebben met emoties, van geboorte tot overlijden. Bij geboorte kopen mensen hier vaak een dromenvanger of een kristal, als iemand overlijdt kopen mensen iets dat zorgt voor een rustpuntje in het huis van de nabestaanden. Een engel of een edelsteen bijvoorbeeld."

Green TreeDe Jong is voornamelijk enthousiast over de producten van het merk Green Tree die ze in haar winkel verkoopt. "Het verhaal achter deze producten vind ik erg mooi. Ze worden gemaakt door mensen uit de achterbuurten van Bangalore in India. Green Tree creëert met dit project banen en tegelijkertijd zijn de producten 100 procent biologisch en fairtrade."

PsycholoogDe Jong is naast eigenaresse van Pergi Indonesia ook aromatherapeut. Maar mensen komen niet alleen voor advies over deze alternatieve geneeswijze naar haar winkel. "Ik maak wel eens mee dat klanten hun hele levensverhaal aan me voorleggen en me vragen wat ze moeten doen. Mijn vaste klant heeft ooit een keer tegen me gezegd dat ik een betere psycholoog ben dan haar eigen psycholoog", zegt ze lachend.

‘Geluk zit in jezelf’"Wat ik mensen vertel wanneer ze mijn advies willen is dat ze zelf moeten kijken wat bij ze past. Het is belangrijk dat mensen bewuster gaan leven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van meditatie, maar ook op andere manieren. Geluk zit in jezelf, het is alleen de kunst om het te vinden. Ik kan mensen met de producten die ik verkoop een duwtje in de juiste richting geven. Ik ambieer geen harde zakenvrouw te zijn, ik wil geen grote auto onder mijn kont en hoef niet drie keer per jaar op vakantie. Een garantie voor de toekomst met dit werk heb ik niet. Maar ik ben allang blij dat ik iets doe waar mijn hart ligt."

BewusterDe Jong merkt dat mensen zich steeds meer gaan richten op natuurlijke producten. De reden daarvan? "Ik denk dat mensen bewuster zijn geworden van de producten die ze kopen en wat er nou echt belangrijk is in het leven. Dat is goed om te zien."

"Toen mijn vader overleed kreeg ik van mijn vaste klanten veel steun, dat vond ik heel bijzonder. Waar ik ze probeer te helpen op het gebied van het vinden van geluk, steunen zij mij als ik het echt nodig heb."

Mensen helpen "Ik denk ook dat dat het doel is van mijn winkel: mensen helpen. Ik krijg er heel veel voor terug. Een specifieke doelgroep heb ik niet. Mijn jongste klanten zijn kinderen, mijn oudste klant is een vrouw van 89 jaar. Mijn winkel is voor iedereen."

Foto: Lenneke Lingmont