Nieuws Actueel

Eigenaressen Marktplein Tubbergen hopen op lef politici

Van onze redactie 14 oktober 2015

Iris en Tine Bekhuis Marktplein Tubbergen Frans Nikkels

Het college liet Hekkelman Advocaten & Notarissen en het adviesbureau DTNP onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een uitzonderingssituatie van de zaak op het industrieterrein, waar grote én kleine spullen worden verkocht door particulieren die een verkoopplek huren. ,,De conclusie van beide bureaus is: het kan, maar dan moet het ontzettend goed onderbouwd worden”, zegt burgemeester Mervyn Stegers. „Je moet dan aardig schipperen. En ik weet zeker dat, als Marktplein toestemming krijgt, een dag erna meteen twee ondernemers bij ons komen met aanvragen die wij dan ook niet kunnen weigeren.”

‘Niet onafhankelijk’Winkeleigenaressen en zussen Tine en Iris Bekhuis nemen het onderzoek van DTNP niet serieus. Zij noemen het bureau ‘niet onafhankelijk’. „Omdat het ook een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de detailhandelstructuurvisie.” Dirk Jan Droogh van DTNP adviseert nieuwe bedrijven naar de Grotestraat te halen en daarbuiten ‘niet van alles toe te staan’. Maar de zussen zeggen ook: „Uit zowel het onderzoek van DTNP als dat van Hekkelman Advocaten & Notarissen blijkt dat het mogelijk is voor het unieke concept Marktplein een uitzondering te maken.”

HoopVan B en W moet de verkoop van kleine spullen in de zaak per 1 december stoppen. Woensdag wordt het dossier behandeld door de bezwaarschriftencommissie. De zussen vestigen hun hoop op de gemeenteraad. Die besluit dinsdag 3 november over de detailhandelstructuurvisie en bepaalt daarmee het lot van Marktplein Tubbergen. Het CDA, dat een absolute meerderheid heeft, laat nog niet veel los, behalve dat de partij staat voor een sterk centrum van het dorp Tubbergen. Gemeentebelangen/VVD en Dorpen Centraal neigen nog steeds naar een oplossing voor de zaak. De PvdA is altijd voor een handreiking naar de zussen geweest.

Foto: Iris en Tine Bekhuis van Marktplein Tubbergen (Frans Nikkels)